Nederlandse werknemers volledig afhankelijk van computer

07/09/2007 14:14



Trendbox BV



Bijna 90% van de werkende Nederlanders heeft de beschikking over een computer op de werkplek. En daar zijn we sterk afhankelijk van. Slechts één op de tien werknemers (m/v) zou namelijk prima kunnen functioneren zonder computer. De rest raakt in moeilijkheden wanneer hun computer, om wat voor reden dan ook, uitvalt: ofwel het werk kan absoluut niet meer gedaan worden (69%) ofwel veel moeilijker en trager (21%). Dit blijkt uit onderzoek over werk en werken, dat onderzoeksbureau Trendbox heeft verricht onder een representatieve steekproef van 500 personen met betaald werk.

Wie is het meest/minst afhankelijk van de computer?
Wanneer de computer op het werk uitvalt zijn het voornamelijk mannen, 25 tot 34 jarigen en de hogere inkomens die met de handen in het haar zitten. Zij kunnen hun werk dan absoluut niet uitvoeren. Daarentegen zal men met name de vrouwen, jongeren, lager opgeleiden, inwoners van Oost Nederland en werknemers met een modaal inkomen, gewoon zien doorwerken bij een computerstoring.

Wie heeft er wel/geen computer op het werk?
Iets meer dan 10% verricht zijn/haar werk zonder hulp van de computer. Onder hen opvallend veel personen met een lage opleiding, beneden gemiddeld inkomen en inwoners in het Noorden van Nederland. Verreweg de meerderheid (86%) heeft derhalve wel de beschikking over een computer op de werkplek. En dan met name de 25 tot 34 jarigen, hoger opgeleiden, inwoners in de Randstad of Oost Nederland en ambtenaren.

Internet
Net als een computer, heeft bijna 90% van de werknemers in Nederland toegang tot het internet op de werkplek. De zelfstandig ondernemers, inwoners van Noord Nederland, hoger opgeleiden, 50-plussers en 25 t/m 34 jarigen, zelfs meer dan gemiddeld. Heeft men dus een computer dan heeft men derhalve ook bijna altijd toegang tot het internet. De afhankelijkheid van internet is echter minder. Ruim een kwart van de werknemers (met name ambtenaren) kan het werk prima uitvoeren zonder hulp van het internet. Ongeveer een derde is hulpeloos zonder dit medium terwijl voor ruim 40% het werk moeilijker en trager wordt indien hen de toegang tot het wereldwijde web wordt ontnomen.

Radio en televisie
Bij ruim zeven van de tien werknemers in Nederland staat de radio aan onder het werk. Over het algemeen ervaart men dergelijke 'arbeidsvitaminen' als prettig. In een heel enkele keer (10%) wordt de televisie aangezet wanneer men aan het werk is. Of men dit wel of niet prettig vindt varieert. De ene keer wel, de andere keer niet; uiteraard afhankelijk van wat er wordt uitgezonden en door wie.

Voor meer informatie: neem contact op met Lex de Witt Onderzoeksdirecteur bij Trendbox (telefoon 020-669 4414)