Royal Friesland Foods


7 september 2007

Friesland Foods onderhandelt niet met DDB over melkprijs

Vrijdag 7 september is er op verzoek van de DDB een gesprek geweest tussen afgevaardigden van de DDB en een delegatie van het bestuur en concerndirectie van Friesland Foods. Het gesprek vond plaats op het hoofdkantoor van de zuivelonderneming in Meppel.

De DDB gaf in het gesprek aan dat, ondanks de stijgende melkprijs van de laatste maanden, de melkveehouders nog steeds niet kostendekkend kunnen werken. Daarom vindt de DDB een kostendekkende melkprijs noodzakelijk en wil namens haar leden hierover onderhandelen met Friesland Foods. Concreet noemde de DDB een basismelkprijs voor een periode van drie tot zes maanden van 43,00 euro per 100 kilo melk. De DDB vond ook de huidige structuur van zuivelverwerking achterhaald.

Sybren Attema, voorzitter van het bestuur van Zuivelcoöperatie Friesland Foods gaf aan de zorg van de DDB over de inkomenssituatie van melkveehouders te delen. Friesland Foods kan en wil echter niet met de DDB onderhandelen over de hoogte van de melkprijs. Gesprekken over de melkprijs en het resultaat worden gevoerd met de leden binnen de coöperatie.

Attema stelde dat het juist de opdracht van de leden aan de coöperatie is om alle melk van alle leden-melkveehouders in één hand te verwerken en te vermarkten en daarmee maximale waarde toe te voegen aan het melkveehouderijbedrijf. De melkprijs wordt wereldwijd in een steeds vrijere markt gerealiseerd op basis van vraag en aanbod. De onderneming Friesland Foods richt zich volledig op het realiseren van een maximaal resultaat op de korte en lange termijn.

Er zijn geen afspraken gemaakt voor een volgend gesprek.