CDA

Europees Parlement voor snelle afschaffing vloeistofregels handbagage

Het Europees Parlement heeft donderdag 6 september de Europese Commissie gevraagd de vloeistofmaatregelen voor de handbagage op vliegvelden zo snel mogelijk op te schorten.

De Europese Commissie heeft nog steeds niet met doorslaggevende feiten kunnen aantonen dat de vloeistofmaatregelen daadwerkelijk het risico op aanslagen verminderen. Het afschaffen van die regels, die voor veel overlast zorgen, is daarom hard nodig, aldus Europarlementariër Corien Wortmann-Kool.

In het parlement bleek een ruime meerderheid van de parlementariërs voor het afschaffen van de vloeistofmaatregelen als er geen overtuigend bewijs van het effect wordt geleverd. De regels hebben tot op heden voor veel oponthoud, irritatie en onnodige kosten voor reizigers gezorgd. Bovendien worden de regels niet consequent in de verschillende lidstaten uitgevoerd, wat tot extra onbegrip onder reizigers heeft geleid.

Corien Wortmann: 'Ik hoor veel klachten over reizigers die op de ene luchthaven wèl medicijnen of babyvoeding mogen behouden, terwijl dat op de andere luchthaven in de prullenbak moet verdwijnen. Ook vakantiegangers uit Turkije of Egypte mogen bij overstappen dure parfums of dranken niet meer mee aan boord nemen. Dat kan niet langer zo. De Europese Commissie moet nu snel actie ondernemen en maatregelen nemen om de overlast voor reizigers te beperken.'