Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Verburg staat extra stikstofbemesting voor spruiten toe

Persbericht | 07-09-2007

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geeft telers, na overleg met de Europese Commissie, de mogelijkheid om dit jaar late spruiten op klei die veel last hebben gehad van regen in juni en juli met extra stikstof uit kunstmest te bemesten.

Door de natte grond zijn veel wortels afgestorven waardoor planten niet goed stikstof uit de diepere lagen op kunnen nemen. Hierdoor is de ontwikkeling achter gebleven en lopen telers het risico van extreme oogstschade.

Veel spruitenrassen groeien, in tegenstelling tot andere gewassen, in het najaar nog door en worden laat geoogst. Hierdoor heeft de extra stikstofbemesting nauwelijks tot geen nadelige gevolgen voor het milieu. De extra bemesting wordt zo goed als helemaal wordt opgenomen door de plant.

Boeren die voldoen aan alle voorwaarden kunnen per direct gebruik maken van deze vrijstellingsregeling. Het gaat om een extra stikstofbemesting van maximaal 40 kg/ha. De vrijstelling geldt voor percelen of delen van percelen kleigrond waarop na 1 oktober spruitkool wordt geoogst. Om in aanmerking te komen voor de extra bemesting moeten de telers een onafhankelijk deskundigenrapport laten maken waaruit het volgende blijkt:

* Wat deskundigen aan extra stikstofgift adviseren.
* Dat door overmatige regenval forse wortelschade is opgetreden.
* Dat te verwachten is dat een extra stikstofgift zo goed als helemaal wordt opgenomen door het gewas.

* Dat een extra stikstofgift noodzakelijk is voor plantgroei en herstel.

* Om welke percelen en welke oppervlakte het gaat.

Telers moeten het deskundigenrapport opnemen in de eigen administratie. Zij moeten voorafgaand aan de bemesting aan de Dienst Regelingen van het ministerie doorgeven om welke percelen en wat voor oppervlakte het gaat. Het extra mestgebruik moet worden opgenomen in het bedrijfsbemestingsplan.