Implementatie Verpleegkundig Specialist van start

07/09/2007 14:46



V&VN



Op 6 juli 2007 is het eerste VBOC-vervolgproject, Verpleegkundig Specialist, officieel van start gegaan. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de subsidieaanvraag van het College voor Beroepen en Opleidingen in de Gezondheidszorg (CBOG) gehonoreerd. Daarmee is het groene licht gegeven voor het eerste van de drie VBOC-vervolgprojecten. De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V?) voert het project uit.

Het project
De doelstelling van het VBOC-project Verpleegkundig Specialist is het positioneren van de verpleegkundig specialist in de beroepsstructuur en de opleidingen. Deze doelstelling wordt uitgewerkt in beroepsdeelprofielen verpleegkundig specialist, een advies over het gewenste aantal verpleegkundig specialisten en een regeling voor de erkenning van verworven competenties. De uitvoering gebeurt door V?. Daarmee is ook een koppeling geregeld met het College Specialismen Verpleegkunde (CSV), ingesteld door V?, die de specialismen aanwijst en vaststelt welke titels verpleegkundig specialisten mogen voeren. De beroepsdeelprofielen, die binnen het VBOC-project uitgewerkt worden, zijn basis voor het vaststellen van de specialistentitels.

Verpleegkundige toekomst
Het VBOC-project Verpleegkundig Specialist is een uitwerking van de adviezen uit het VBOC-rapport Verpleegkundige toekomst in goede banen. Op 10 mei 2006 heeft de stuurgroep VBOC (verpleegkundige beroepsstructuur en opleidingscontinuüm) dit rapport aangeboden aan de minister van VWS. In het rapport staan aanbevelingen en adviezen voor een doelmatige en toekomstbestendige verpleegkundige beroeps- en opleidingsstructuur. De minister van VWS heeft dit advies overgenomen en heeft V? de opdracht gegeven om, in overleg met het CBOG een implementatieplan te maken voor de adviezen en aanbeveling uit het rapport Verpleegkundige toekomst in goede banen. Het plan van aanpak omvat drie projecten:

- de verpleegkundig specialist

- de vervolgopleidingen

- de samenhang tussen beroep en opleidingen op initieel niveau Het project Verpleegkundig Specialist is in juli 2007 gestart. De voorbereidingen voor de andere twee projecten Vervolgopleidingen en Samenhang tussen beroepen en opleidingen vindt plaats in overleg met het CBOG.