ROC van Amsterdam blij met behoudt examenlicenties

07/09/2007 15:18



ROC van Amsterdam



Het was een 'bloeddorstig dossier' aldus Edo de Jaeger, College van Bestuur-voorzitter van het ROC van Amsterdam (ROCvA). Sinds april dit jaar heeft de onderwijsinstelling gestreden voor het behoud van zeven examenlicenties die het dreigde kwijt te raken. Dat de inzet van die strijd gerechtvaardigd was, blijkt nu doordat staatssecretaris Marja van Bijsterveldt heeft besloten dat het ROCvA de zeven examenlicenties mag behouden.

Voor het ROCvA komt het besluit niet geheel onverwacht. De afgelopen maanden heeft de onderwijsinstelling de gesprekken over het onderwerp 'examenlicenties' flink onder druk gezet, zowel via de politieke als via de publicitaire lijn. Hoofdlijn die de hoofdstedelijke aanbieder van beroepsopleidingen daarbij hebben aangevoerd, is dat het voorgenomen besluit tot intrekking gebaseerd was op onjuiste gronden. Naar nu blijkt, heeft de staatssecretaris zich iets van deze argumentatie aangetrokken. Het ROCvA heeft redenen om aan te nemen dat alle druk bij elkaar genomen, mede bepalend is geweest in de afwegingen en het uiteindelijke besluit van de staatssecretaris.

Slecht werk
Deel van de beslissing van de bewindsvrouwe is haar constatering dat het Kwaliteitscentrum Examinering (KCE), het instituut dat de examens beoordeelt, slecht werk levert. Volgens Van Bijsterveldt functioneert het Kwaliteitscentrum onvoldoende. Om die reden neemt de Inspectie van het Onderwijs het toezicht op de examens over.

Het besluit van de staatssecretaris betekent voor het ROCvA, dat het zijn zeven licenties die op het spel stonden, behoudt. Daarbij ging het om de examenlicenties van de opleidingen medewerker Beheer ICT, Sport- en bewegingscoördinator, Bedrijfsautotechnicus (BOL), Bedrijfsautotechnicus (BBL), Receptionist, Medewerker Vrede en Veiligheid en Beveiliger. In totaal zeshonderd leerlingen nemen deel aan deze opleidingen.

Woord
"In april hebben we gezegd dat onze leerlingen hun examens binnen onze scholen kunnen blijven doen. Vandaag blijkt dat we ons aan ons woord houden", aldus bestuursvoorzitter De Jaeger.






Noot voor de redactie:

Het ROC van Amsterdam (ROCvA) is het grootste ROC van Nederland met vestigingen in Amsterdam, Amstelveen, Hilversum en Hoofddorp. Aan het onderwijs nemen meer dan 36.000 studenten deel van 13 jaar en ouder. Het ROC van Amsterdam leidt op voor nagenoeg alle beroepsrichtingen - van vliegtuigmonteur en banketbakker tot webdesigner en grimeur. Het ROC van Amsterdam kent opleidingen op de niveau's mbo-plus, mbo (Middelbaar Beroepsonderwijs) en Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO). Ook educatie en inburgering (onder meer taalonderwijs aan volwassenen) vormen een integraal onderdeel van het ROC van Amsterdam.

Noot van de redactie (