MINISTERRAAD: Kabinet akkoord met Deltaplan Inburgering

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Wonen, Wijken en Integratie

Persbericht ministerraad

8 september 2007

KABINET AKKOORD MET DELTAPLAN INBURGERING

De ministerraad heeft op voorstel van minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie ingestemd met het Deltaplan inburgering 'Vaste voet in Nederland'. In het plan staan voorstellen om de kwaliteit van de inburgering te verbeteren en om meer mensen in te laten burgeren. Uitgangspunt van het Deltaplan inburgering is de op 1 januari 2007 in werking getreden Wet inburgering.

De resultaten van inburgering blijven achter. Om de kwaliteit van de inburgering te verbeteren zet het kabinet sterk in op een koppeling met bijvoorbeeld een stage, een baan of vrijwilligerswerk. Met deze koppeling heeft een inburgeringprogramma een grotere kans van slagen. In 2011 zal 80 procent van de inburgeringvoorzieningen gecombineerd worden uitgevoerd.

De uitvoering van de Wet inburgering wordt voor gemeenten eenvoudiger. Gemeenten krijgen de mogelijkheid iedere inburgeringsplichtige een inburgeringsprogramma aan te bieden. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden van de individuele inburgeraar. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat iemand voor een hoger niveau kiest dan het inburgeringsexamen, of voor taallessen naast beroepsonderwijs. De eigen bijdrage van 270 euro voor een inburgeringsprogramma - zoals vastgelegd in de wet - blijft bestaan. In het Deltaplan inburgering ligt de nadruk op de uitvoering, primair een verantwoordelijkheid van gemeenten. Voor de nadere uitwerking zal het kabinet met onder andere de VNG komen tot een Inburgeringsakkoord, waar ook een vermindering van administratieve lasten deel van uitmaakt.

Het kabinet benadrukt dat inburgering een opgave is voor de hele samenleving. Overheid, gemeenten, maatschappelijke organisaties, scholen, werkgevers, sport- en buurtverenigingen, maar ook buren en wijkbewoners kunnen allemaal bijdragen aan een betere inburgering. Daarvoor zal het kabinet eind 2007 het initiatief nemen maatschappelijke organisaties te mobiliseren voor het inzetten van inburgergidsen. De inburgergidsen bieden ondersteuning aan de inburgeraar bij het leren van de taal maar bijvoorbeeld ook bij culturele of sportactiviteiten.

Voor de uitvoering van het Deltaplan inburgering is deze kabinetsperiode 460 miljoen euro beschikbaar. Met het Deltaplan inburgering kunnen jaarlijks ongeveer 60.000 mensen starten met inburgeren. Het Deltaplan is één van de projecten uit de pijler Sociale Samenhang van het kabinet.

RVD, 07.09.2007

Categorieën: Overig

Bron: Ministerie van Algemene Zaken, Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Ministerraad