Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060724750

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over de tweedeling in het onderwijs. (Ingezonden 6 september 2007)


1
Wat is uw oordeel over het bericht dat het Nederlandse schoolsysteem de achterstand van kansarme leerlingen vergroot? 1)


2
Deelt u de mening dat de groeiende tweedeling tussen overwegend zwarte vmbo-scholen en witte havo/vwo-scholen onaanvaardbaar is? Kunt u uw antwoord toelichten?


3
Deelt u de mening dat de emancipatie van leerlingen een belangrijk doel van het onderwijs dient te zijn, veeleer dan de reproductie van kennis? Vindt u dat het onderwijssysteem voldoende mogelijkheden biedt voor kinderen uit een kansarme omgeving om te emanciperen?


4
Deelt u de mening dat vmbo-leerlingen meer kansen moeten krijgen om hogerop te komen, bijvoorbeeld door de doorstroommogelijkheden van VMBO naar Havo te verbeteren? Zo ja, welke stappen gaat u hiertoe ondernemen?


5
Wat is uw oordeel over de twee zogenaamde "ideale gemengde scholen" (de Openbare Scholengemeenschap Bijlmer en het Christelijk Bonhoefer College), met leerlingen op alle niveaus? Hebben deze scholen wat u betreft een voorbeeldfunctie?


6
Deelt u de mening dat meer afstemming en overleg nodig is tussen scholen en overheden (onder andere de gemeente), zodat wordt voorkomen dat scholen solistisch opereren en er geen beleid tot stand komt om de segregatie te bestrijden?


7
Bent u bereid om de segregatie in het voortgezet onderwijs te onderzoeken en aanbevelingen te doen om de gesignaleerde tweedeling te stoppen?


1) NRC Handelsblad (M-magazine), 1 september 2007