Partij voor de Vrijheid (PVV)


vrijdag 07 september 2007
Op 6 september was er op initiatief van Fleur Agema een spoeddebat over de Jeugdzorg over de berichtgeving dat het aantal uithuisplaatsingen explosief is gestegen (NOS journaal 3 september), hulpverleners met kinderen moeten rondzeulen (NOVA 3 september) en het rapport van de Inspectie voor de Volksgezondheid over de misstanden rond de hulpverlening rond het Maasmeisje Gessica (NOS journaal 4 september).

Voorzitter,

Wij willen niet dat er nog meer dode meisjes in de Maas, op strand Nulde of in een kofferbak worden gevonden. Wij willen ook niet dat er met kinderen gezeuld wordt en wij willen niet langer wachten op centimeterdikke rapporten die zaken niet makkelijker maken maar juist onnodig moeilijk en die het nemen van maatregelen steeds maar weer op de lange baan zetten.

Het rapport van de Inspectie voor de gezondheid is vernietigend en ronduit stuitend. De instanties die betrokken waren bij de problemen die het meisje Gessica thuis had, hielden hun dossiers niet goed bij, pleegden geen overleg, namen hun verantwoordelijkheid niet als dat nodig was, deden geen risicotaxatie en waren blind voor de signalen die zich van 1999 tot 2006 hadden opgestapeld.

Ik dank de minister voor zijn brief van vanmorgen over de toename van het aantal onder toezicht stellingen (VOTS/OTS), maar liever had ik van hem een reactie gehad op het rapport of op zijn minst een voortgang met betrekking tot het invoeren van de verbetervoorstellen uit het eerdere rapport van de vier Inspecties gezamenlijk, waar hij zelf in mei nog een brief over stuurde naar de kamer.

O, en stuurt u dan de volgende de keer niet de ongecorrigeerde versie van de brief rond, want het is ronduit beschamend dat u de passage: "Hoe zorgcoördinatie eruit kan zien, hoe dit tot stand kan worden gebracht en hoe het veld hierbij kan worden ondersteund, zal de komende tijd samen met het veld verder worden uitgewerkt", uit de brief heeft geschrapt. U had beter de rest van de brief weg kunnen laten. Want ook nu uit het rapport van deze week, blijkt dat de problemen voornamelijk terug te leiden zijn naar een zeer gebrekkige coördinatie en het ontbreken van verantwoordelijkheid, of verantwoordelijkheidsGEVOEL.

Het roer moet om zoals de Inspectie voor de Volksgezondheid terecht stelt. En dat roer dat moeten wij omzetten, of nog beter, u, minister. Welke instantie is wanneer de baas? Wie heeft wanneer de doorzettingsmacht? U onderschrijft de stelling van de Inspectie in uw brief van mei, maar gaat u er ook zorg voor dragen dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over wie er wanneer verantwoordelijk is dan wel de zorgcoördinatie tot taak heeft. De gemeenten? (motie Sterk 5 juli) Bureaus Jeugdzorg? Jeugdgezondheidszorg? Graag een toezegging van de minister dat hij die gaat aanwijzen.

In de tweede plaats moet er een landelijk registratiepunt in het leven geroepen worden zodat hulpverleners niet de hele dag bezig zijn met rondbellen om te zoeken naar een crisisopvangplek. Nog altijd is er niet één landelijk registratiepunt voor crisisplekken. Graag een toezegging van de minister dat er één landelijk registratiepunt voor crisisplekken komt (digitaal te raadplegen, geen instelling met honderden medewerkers). Het zou een grote verbetering zijn.

Tot slot wil ik de minister vragen om ervoor zorg te dragen dat het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) een landelijke dekking krijgt en dat cliënten actief worden ingelicht over het bestaan van het AKJ zodat duidelijk is waar zij met klachten over de jeugdgezondheidszorg in brede zin, terecht kunnen. Dit kan ongenoegens en escalaties voorkomen.

Motie nr. 1

De kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat er veel kostbare tijd van de hulpverlener verloren gaat aan eht rondbellen om te zoeken naar crisisopvangplekken;

verzoekt de regering, er voor zorg te dragen dat er één landelijk registratiepunt voor crisisplekken komt,

en gaat over tot de orde van de dag.

Agema
Langkamp
Koser Kaya

Motie nr. 2

De kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat klachtenprocedures binnen de jeugdzorg in brede zin op dit moment niet altijd voor iedereen helder zijn;

verzoekt de regering, zorg te dragen voor een landelijke dekking van het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg en ouders en betrokkenen actief te informeren over het bestaan van het AKJ,

en gaat over tot de orde van de dag.

Agema


____________________