Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Reactie PvdA op Begroting 2008 van provincie Noord-Holland

"Begroting duidelijk sterk, groen en sociaal"

De begroting van de provincie Noord-Holland voor 2008 is duidelijk sterker, socialer en groener dan de afgelopen jaren. Dat stelt PvdA-fractievoorzitter Tjeerd Talsma in een eerste reactie op de deze week gepresenteerde begroting. De PvdA zat de afgelopen vier jaar in de oppositie in Noord-Holland, maar sinds de verkiezingen dit jaar maakt de PvdA weer deel uit van het College van Gedeputeerde Staten. Volgens Talsma is dit duidelijk merkbaar in de nieuwe begroting. Wel wil de PvdA nog meer nadruk op natuur, milieu en sociale infrastructuur.

Talsma: "Op het gebied van volkshuisvesting zie je bijvoorbeeld een duidelijke verschuiving. De afgelopen jaren hebben wij in de oppositie steeds aandacht gevraagd voor starterswoningen en sociale woningbouw. In deze begroting zien we voor het eerst dat de provincie daar nadrukkelijk aandacht aan besteedt. Ook op het gebied van verkeer en vervoer is de inbreng van de PvdA duidelijk merkbaar. Er komt een experiment met beprijzing van autoverkeer en er is veel geld beschikbaar voor openbaar vervoer. Ook voor de jeugdzorg is er extra geld".

Tijdens het debat over de begroting in Provinciale Staten maandag 10 september zal de PvdA wel nog extra aandacht vragen voor een aantal onderwerpen. Zo wil de PvdA meer aandacht voor natuur en milieu. Talsma: "In de begroting wordt een groot deel van de Noordboog, een natuurverbinding in de Kop van Noord-Holland, geschrapt. Wij vinden dat niet acceptabel en willen dat de provincie extra geld blijft uittrekken voor natuurontwikkeling in dit gebied. Ook willen wij een ambitieuzer milieubeleid. Wij willen dat de provincie daar dit jaar een duidelijk beleidsplan voor maakt".

Ook wil de PvdA dat het College extra geld uittrekt voor de sociale infrastructuur. Volgens de PvdA is er een aantal actuele problemen in de samenleving die om ingrijpen van de provincie vraagt. Talsma: "De provincie besteedt bijvoorbeeld nauwelijks aandacht aan radicalisering van jongeren, terwijl dit wel een groeiend probleem is. Ook wordt in het provinciaal ouderenbeleid geen enkele aandacht besteed aan de groeiende groep allochtone ouderen. Zij hebben hun eigen behoeften op het gebied van wonen en zorg. De provincie moet hier op inspelen. Ook blijft de PvdA hameren op meer stageplekken".

De begroting wordt maandag 10 september in Provinciale Staten voor het eerst besproken. De verschillende fracties zullen dan hun wensen aangeven. Vervolgens wordt de begroting in de verschillende commissies behandeld. In november volgt het vervolg van dit debat, waarbij fracties nog concrete wijzigingsvoorstellen kunnen indienen.


*** EINDE PERSBERICHT ***



Provincie Noord-Holland