GAIA


___________________

Nieuwsbericht © GAIA

7 september 2007

Europees Parlement geeft sterk signaal aan Europese Commissie: proeven op apen moeten stoppen!

Europees verbod op apenproeven stap dichterbij

Gisteren nam het Europees Parlement een zogenaamde `schriftelijke verklaring' aan die de Europese Commissie oproept om een einde te maken aan proeven op apen. Omdat meer dan 393 parlementsleden (is meerderheid van het Parlement) de verklaring ondertekenden voor de deadline verstreek, wordt de verklaring een formele Resolutie.

Wat wil het Europees Parlement?

De resolutie vraagt de Europese Commissie om volgende maatregelen op te nemen in de toekomstige nieuwe richtlijn ter bescherming van proefdieren:

1. prioritair een einde maken aan het gebruik van mensapen en andere, in de vrije natuur gevangen, apen voor wetenschappelijke experimenten


2. een tijschema opstellen voor de vervanging van het gebruik van alle apen voor wetenschappelijke proeven door alternatieven

Wat verandert er?

De Europese Commissie herziet momenteel de richtlijn ter bescherming van proefdieren die dateert van 1986 en erg verouderd is. Een unieke kans om een verbod op apenproeven op te nemen in de richtlijn! Binnenkort maakt de Europese Commissie haar voorstel voor een herziene richtlijn bekend. Dat voorstel wordt op tafel gelegd van het Europees Parlement en de Europese ministerraad, die wijzigingen kunnen aanbrengen als ze niet akkoord gaan met de tekst. GAIA houdt je op de hoogte.

Apen in Europese laboratoria

Elk jaar worden meer dan tienduizend apen gebruikt voor proeven in de EU. Ook in Belgische laboratoria worden proeven uitgevoerd op apen. Lees er meer over.

Doe mee!

Jij kan de Europese Commissie duidelijk maken dat ook jij een verbod op apenproeven wil.

De voorbije maanden heeft GAIA de Belgische Europarlementsleden geïnformeerd over de nood om een einde te maken aan apenproeven. Met succes: 16 van de 24 Belgische Europarlementsleden ondertekenden de de Schriftelijke Verklaring.