Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans en Murphy willen meer Europa bij klimaatbeleid

06 sep 2007 | Een reductie van 30% in de uitstoot van broeikasgassen en een geharmoniseerd systeem van handel in emissierechten, daarvoor pleiten staatssecretaris Timmermans en zijn Britse collega Murphy in een gezamenlijk artikel over een Europees klimaatbeleid.

Timmermans en Murphy willen dat de EU het voortouw neemt bij het doorbreken van de impasse in de onderhandelingen over een klimaatregime na 2012. Dat moet gebeuren tijdens een VN-klimaatconferentie op Bali in december van dit jaar.

Grote uitdagingen vragen een Europese oplossing, zo stellen Timmermans en Murphy. "Wij vinden het van essentieel belang dat de EU met het klimaatbeleid aantoont de uitdaging aan te kunnen. Als ergens Europa nodig is, is het wel hier".

De beide bewindslieden vinden dat de EU op Bali een krachtig signaal moet afgeven bij de uitwerking van een nieuw klimaatbeleid. Ze pleiten dan ook voor verdere harmonisatie van het Europese stelsel voor de handel in emissierechten en een reductie van de uitstoot van broeikasgassen met 30%. Eerder dit jaar spraken de Europese regeringsleiders af om de uitstoot in 2020 met 20% te verminderen, maar dat is volgens Timmermans en Murphy niet voldoende om de klimaatverandering daadwerkelijk een halt toe te roepen.

Meer informatie


* Lees hier het artikel "Meer Europa bij klimaatbeleid"


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl