NEN


Installatie verdwijnt in gevels en vloeren

donderdag 6 september 2007, 11:28

Onder leiding van het Energiecentrum Nederland (ECN) en het Europese Institute for Energy (IE) hebben verschillende marktpartijen in Nederland vijf jaar gewerkt aan een integraal bouw- en installatieconcept Dat concept moet in het jaar 2020 in de gebouwde omgeving een energiebesparing van vijftig procent opleveren. En dat met behoud van het huidige niveau van comfort en gezondheid, en tegen dezelfde kosten als de huidige bouw- en installatiemethoden.

Het concrete resultaat van die inspanningen is nu in Petten te vinden; geen toekomstdroom maar een werkelijk functionerend gebouw waarin de besparingsdoelstellingen ook echt worden bereikt. Het gebouw laat zien dat de reductie van het verbruik van fossiele brandstoffen, en daarmee de CO2-uitstoot, mogelijk is dankzij de optimalisering van bestaande technieken. Ook wordt duidelijk dat de gebouwinstallatie van de toekomst er compleet anders uitziet dan nu het geval is.

Utiliteit en woningbouw
Het project van ECN en IE is vooralsnog gericht op de utiliteit en de gestapelde woningbouw. Uiteindelijk zullen delen van het ontwerp echter ook kunnen worden toegepast in nieuwe eengezins- en vrijstaande woningen. In de bestaande bouw kan het totale concept nooit in zijn geheel worden toegepast. De technische installaties zijn namelijk geheel geïntegreerd in de gevels en de tussenvloeren van het gebouw. Het beton wordt 'intelligent', zoals de onderzoekers het omschrijven tijdens de presentatie van de resultaten van hun werk bij ECN.

Dat is in bestaande bouw niet meer te realiseren. In het nieuwe gebouw zelf is geen installatie meer te zien, niet in technische ruimten, niet in verticale schachten en niet achter verlaagde plafonds. Daardoor wordt zoveel ruimte gewonnen dat binnen een standaardbouwhoogte van zes verdiepingen een zevende bouwlaag kan worden gerealiseerd. De bereikte energiebesparing van vijftig procent zal nu verder worden ontwikkeld tot energieneutraal bouwen. Dat betekent dat een gebouw net zoveel energie opbrengt als het gebruikt.

Hoe dit bouw- en installatieconcept in elkaar steekt, leest u in NEN InstallatieMagazine van september. Tijdens de actieperiode is een abonnement daarop extra voordelig!
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NVN 7250:2007 nl (Norm) NEN InstallatieMail (Publicatie)