NEN


Warmtepomp past in kabinetsbeleid

donderdag 6 september 2007, 12:08

De eerste honderd dagen van het nieuwe kabinet zaten er net op, toen het Nederlands Platform Warmtepompen (NPW) voor het zomercongres bijeenkwam. Nieuwe regeringsdoelstellingen waren geformuleerd, waaronder 30% minder CO2-uitstoot, 20% energiebesparing en 20% meer gebruik van 'hernieuwbare' energie in 2020. "Bij het bereiken van die kabinetsdoelstellingen kan de warmtepomp een belangrijke rol spelen", zegt Harrie Droog als dagvoorzitter van het NPW-congres. "Maar dan moet er wel een trendbreuk plaatsvinden."

Droog is tevens voorzitter van het overheidsplatform Duurzame Elektriciteits Voorziening (DEV). Hij verzekert het NPW dat dit platform niet alleen onderzoekt op welke wijze op elektriciteit kan worden bespaard en hoe deze kan worden opgewekt zonder fossiele brandstoffen als gas te verbranden. Hoe de klimaatbeheersing in de gebouwde omgeving minder afhankelijk kan worden gemaakt van deze fossiele brandstoffen, is voor de overheid een net zo belangrijk onderwerp van onderzoek.

Voor Droog is de warmtepomp (wp) die gebruikmaakt van warmte en koude uit de grond, de lucht of het oppervlaktewater, een van de oplossingen voor energiebesparing en CO2-reductie bij de klimaatbeheersing in de gebouwde omgeving: "In de nieuwbouw is zo'n warmtepomp voor dit doel een pareltje, zeker als onderdeel van een installatie voor lagetemperatuurverwarming (ltv) en koeling via wanden en vloeren. Voor het beetje energie dat een warmtepomp zelf verbruikt, is groene stroom voldoende. Toch zijn er in Nederland nog maar 30.000 warmtepompinstallaties actief. In de bestaande bouw is zo'n installatie achteraf vaak nauwelijks of niet te installeren. Maar hr-ketels in bestaande huizen kunnen heel gemakkelijk worden vervangen door hr-e ketels (micro-wkk). Die gebruiken ook gas, maar dan gaat het minder hard. Zeker daar waar je biogas kunt gebruiken. Deze ideeën zijn zo eenvoudig uit te voeren. Waarom gebeurt het dan niet vaker?"

Energielabel
Hoe de trendbreuk die Droog nodig acht voor een doorbraak in de toepassing van wp/ltv-installaties eruitziet, en of daarbij overheidsbemoeienis noodzakelijk is, was een punt van heftige discussie tijdens het NPW-congres. Wellicht gaat het per 1 januari verplichte energielabel voor woningen en gebouwen daarbij een rol spelen.

Volg de discussie over dit onderwerp en lees meer over de markt voor warmtepompen en ltv-systemen in NEN InstallatieMagazine van september. Tijdens de actieperiode is een abonnement daarop extra voordelig! zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 378-1:2000 nl (Norm) NEN-EN 378-2:2003 Ontw. en (Norm) NEN-EN 378-3:2003 Ontw. en (Norm) NEN-EN 378-4:2003 Ontw. en (Norm) NEN InstallatieMail (Publicatie)