NEN


CE-markering voor cv-dakdoorvoeren

donderdag 6 september 2007, 12:21

Installateurs en installatietechnisch adviseurs hebben zich te houden aan een groot aantal normen en richtlijnen op het gebied van aanleg, onderhoud en inspectie van gas-, water-, cv-, ventilatie- en koelinstallaties. Deze verplichting komt vooral voort uit het Bouwbesluit en de arbowetgeving. Daar komt nu een aantal normen bij die vallen onder de Europese Richtlijn bouwproducten, de CPD (Construction Products Directive). Zo is de afgelopen paar jaar een aantal Europese normen ontwikkeld waaraan systemen voor de aanvoer van verbrandingslucht voor stookinstallaties en de afvoer van hun rookgassen in het kader van die Europese richtlijn moeten voldoen.

Op basis daarvan worden nu reeds producten en componenten waaruit die systemen worden opgebouwd, CE-gemarkeerd. Niet-gemarkeerde producten mogen vanaf dat moment niet meer worden verhandeld of toegepast.

EN 14989
Naast deze systeemnormen worden normen ontwikkeld voor compleet samengestelde producten die als zo'n systeem functioneren. De eerste daarvan is van toepassing op complete dakdoorvoeren waardoor gesloten cv-ketels hun rookgassen afvoeren en hun verbrandingslucht aanvoeren, al dan niet met terugwinning van warmte.
Deze EN 14989 is kortgeleden gepubliceerd en wordt naar verwachting begin volgend jaar Europees geharmoniseerd. Dat wil zeggen dat hij dan in alle lidstaten van kracht is en dat de dakdoorvoeren op basis van deze norm in het kader van de Europese Richtlijn bouwproducten CE-gemarkeerd kunnen worden. Vanaf een jaar daarna mogen niet-gemarkeerde cv-dakdoorvoeren niet meer worden toegepast. Toepassers als installateurs en adviseurs hoeven deze norm in principe niet te kennen. Zij moeten er echter wel op toezien dat de dakdoorvoeren die zij gebruiken, CE-gemarkeerd zijn op basis van de norm. De leverancier dient daar desgevraagd ook een certificaat van te kunnen overleggen.

Komo en Gastec
Voorlopig houden de bekende fabrikanten van dakdoorvoeren de vrijwillige Komo- en Gastec-keurmerken naast de verplichte CE-markering in stand. Dat hoeft niet, maar het schept duidelijkheid in de Nederlandse markt zolang er nog niet voor álle producten geharmoniseerde normen zijn voor een CE-markering.

Lees veel meer over de CE-markering van rookgasafvoeren en verbrandingsluchtaanvoeren, ook voor collectieve systemen in de gestapelde bouw, in NEN InstallatieMagazine van september. Tijdens de actieperiode is een abonnement daarop extra voordelig! zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 14989-1:2007 en (Norm) NEN InstallatieMail (Publicatie)