Ministerie van Defensie

07-09-2007 20:06

SPITFIRE VAN DE BAAN

Foto: SKHV - Een Spitfire van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht

De Spitfire van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (SKLH) is aan het begin van de avond van de baan geraakt tijdens een landing op vliegbasis Gilze-Rijen.

Het vermaarde toestel uit de Tweede Wereldoorlog, met name bekend van de Battle of Britain, kende problemen met het landingsgestel. Niemand raakte bij het ongeval gewond. Hoe groot de schade aan het vliegtuig is, moet nog worden onderzocht.

De SKHV is in 1969 opgericht door een groep voormalige jachtvliegers van de Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marine. Met toestemming van de toenmalige commandant werd op de vliegbasis Gilze-Rijen een hangaar gebouwd waarin een Harvard en een Piper Super Cub zijn gerestaureerd. Doel was het starten van een voortgezette opleiding van sportvliegers. In de jaren die volgden zijn verschillende historische vliegtuigen aan de vloot toegevoegd, met zorg gerestaureerd en in luchtwaardige conditie gebracht. Vanaf 1976 legt de SKHV zich toe op het in luchtwaardige staat brengen en houden van propellervliegtuigen die in het verleden in gebruik zijn geweest bij de Koninklijke Luchtmacht.

In 1998 zijn de voormalige stichting Gilze-Rijen Historical Flight en de Dutch Spitfire Flight samengegaan in de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht en maakt de enige luchtwaardige Nederlandse Spitfire deel uit van de vloot. Op 24 september 2004, tijdens de viering van het 35 jarig jubileum, is de integratie tussen de Duke of Brabant Air Force (DBAF) en de SKHV aangekondigd. Vanaf dat moment maakt het vlaggenschip van de DBAF, de B-25 Mitchell, deel uit van de vloot van de SKHV.