Ingezonden persbericht


Openbare Werken Ruigoord

8 - 9 september vanaf 12 uur, 15 - 16 september vanaf 12 uur In de culturele werkplaats Ruigoord vindt in september de jaarlijkse manifestatie Openbare Werken plaats.
Gedurende twee weekeinden zijn alle ateliers en studio's open voor het publiek.

Er zal werk te zien en te koop zijn van de beeldende kunstenaars, sieradenmakers en ontwerpers die in Ruigoord werken en van anderen die uitgenodigd zijn.

Robert Jasper Grootveld, 75 jaar

Daarnaast wordt er een hommage gebracht aan een levende legende, Robert Jasper Grootveld, nu 75 jaar. De tentoonstelling geeft een overzicht van het werk van deze held uit de moderne geschiedenis van Amsterdam: de anti - rook magiër van de jaren zestig, die Amsterdam en Nederland wakker schudde met zijn happenings, en die later een visionair bouwer werd van bewoonbare piepschuimvlotten. Met unieke filmbeelden, o.a. van Louis van Gasteren, en met werk van fotografen die er bovenop stonden, zoals Cor Jaring, en met beeld - en geluidsfragmenten zal de magie van de optredens van Robert Jasper Grootveld opnieuw tot leven worden gebracht. De schrijver Geert Mak zal op zondagmiddag 9 september om vier uur de tentoonstelling officieel openen met een toespraak.

Ruigoord werd in de vorige eeuw bekend als het door kunstenaars gekraakte dorpje in het Westelijk Havengebied. Nu is het een artistieke werkplaats met een officiële status. In deze groene oase naast de Afrikahaven waant men zich in een andere wereld. Artistiek staat Ruigoord in de traditie van Dada, het surrealisme, de beatniks en de hippies, provo, punk, de Insectensecte, etc. In Ruigoord is het "jeder Mensch ein Künstler" van Joseph Beuys geen loze kreet. Onder het collectieve pseudoniem Het Amsterdams Ballongezelschap worden er niet - commerciële evenementen uitgebroed, zoals het jaarlijkse Landjuweel festival en de traditionele show in Paradiso. Internationaal bekend werd de Toren van Babel die in brand werd gestoken tijdens de eeuwwisseling.

Er vinden in Ruigoord regelmatig optredens, voorstellingen, jazzconcerten, etc plaats. Daarnaast zijn er kleine festivals, tentoonstellingen, congressen,etc. Voorts huren individuele kunstenaars er een werkruimte. Ruigoord bestaat nu 34 jaar. De structuur is open, iedereen is welkom; al het werk wordt gedaan door vrijwilligers.

Info: Parkeren gratis. Ruigoord is ook heel gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer: Bus 82, Connexxion.
Meer informatie over Ruigoord en Openbare Werken www.ruigoord.nl. Voor foto's en of achtergrondmateriaal, info@ruigoord.nl