Koninklijke Nederlandse Schaakbond


---

Nederland derde in 18e NAVO Schaakkampioenschap

Van 2 tot en met 8 september 2007 heeft het 18e NAVO Schaakkampioenschap plaatsgevonden in Ankara, Turkije. Plaats van handeling was het Gendarmerie Education Command in Beytepe-Çankaya. Het toernooi werd gespeeld over zeven ronden Zwitsers, waarbij naast het individuele kampioenschap ook werd gestreden om het teamkampioenschap. Dit laatste wordt als meest belangrijk ervaren, en daar is ook een wisselbeker aan gekoppeld.

Het Nederlandse Defensieteam bestond uit de spelers Wouter van Rijn (Directie Vastgoed Defensie/Regio West), wachtmeester 1e klasse Marco de Waard (Brigade Koninklijke Marechaussee Venlo), kapitein ter zee Harm Theo Wagenaar (Militaire Rechtbank Arnhem), sergeant adelborst Rieke van Run (Nederlandse Defensie Academie Breda) en Jan Cheung (Defensie Telematica Organisatie Den Haag). Luitenant-kolonel Johan Engelen (Joint CIS Groep Soesterberg) trad op als teamleider en brigade-generaal (buiten dienst) Hendrik Steffers en zijn vrouw waren aanwezig als officials.

Het toernooi werd georganiseerd volgens de CISM regels (Conseil International du Sport Militaire) en had daarmee de status van een militair wereldkampioenschap. Dat bleek ook nadrukkelijk uit de openings- en sluitingsceremonie, waarbij veel militaire autoriteiten aanwezig waren. Aan het toernooi deden 68 schakers mee uit tien NAVO-landen, waarbij uit de teamleiders en officials een elfde NAVO-team werd samengesteld. Als toppers waren o.a. aanwezig IM Elisabeth Paehtz (2457) en IM Lorenz Drabke (2437), de winnaar van Den Haag 2004.

In de strijd om de eerste plaats bleek de Litouwer Vaznonis Vytautas uiteindelijk de sterkste. In een rechtstreeks gevecht versloeg hij zijn jonge mede-koploper Abel Carrascoso uit Spanje op overtuigende wijze. De Duitser Mark Helbig werd tweede en zijn landgenoot Philipp Mai derde. De Nederlanders deden het zeer goed. Wouter van Rijn eindigde als 10e, Harm Theo Wagenaar als 13e, Jan Cheung als 16e, alle drie met 4½ punt, Marco de Waard 29e met 4 punten en Rieke van Run 37e met 3½ punt. Generaal Steffers werd 41e met 2½ punt.

Op vrijdag wordt traditioneel een snelschaaktoernooi georganiseerd, waaraan 53 spelers deelnemen. Hier werd wederom de Litauer Vytautas Vaznonis eerste met 6 punten uit 6 partijen, gevolgd door een viertal met 5 punten. Van dit viertal werd de Noor Oystein Hole tweede en de Duitser Lorenz Drabke derde. Wouter van Rijn werd vierde en viel daarmee net buiten de prijzen.

In het landenklassement werd Nederland gedeeld tweede met Polen, achter de ongenaakbare Duitsers. Op weerstandspunten werd Nederland uiteindelijk derde, maar daarmee was het team uitermate tevreden!

De resultaten zijn in detail terug te vinden op de website www.natochess.org, evenals de verdere geschiedenis van dit toernooi. Een Nederlands verslag is verder te lezen op de website www.natochess.org/nlchess.

Op donderdag werd in het kader van een 'social event' een bezoek gebracht aan de stad Ankara. In een goed geregisseerde show werd o.a. het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk en het gebouw van de Turkse Schaakfederatie TSF bezocht. De dag werd afgesloten met een prima diner in een openluchtrestaurant van de Turkse strijdkrachten. Johan Engelen