Gemeente Sluis

Open Monumentendag

PERSBERICHT - 4 september 2007

Zaterdag 8 september: Open Monumentendag
Ontdek de monumenten in uw eigen regio!

Monumenten en gebouwen uit de 20ste eeuw
Zaterdag 8 september vindt de Open Monumentendag plaats. Dit jaar staat het evenement in het teken van Monumenten van de twintigste eeuw. Daarmee worden monumenten en andere gebouwen bedoeld die gebouwd zijn in de vorige eeuw. Het is een periode waarin er veel en op interessante wijze gebouwd is, niet in de laatste plaats in West Zeeuws-Vlaanderen. Vooral tijdens de wederopbouwperiode (1945-1960) veranderden vele stadjes en dorpen door nieuwbouw van uiterlijk. Voorbeelden daarvan zijn eenvoudig en in bijna elke straat te vinden: woningen, kerken en (al dan niet voormalige) gemeentehuizen en
-kantoren. De Open Monumentendag is hét moment voor u om kennis te maken met gebouwen waarvan u zich wellicht nooit gerealiseerd heeft dat ze zon belangwekkende bouwkundige achtergrond hebben.

Molens en andere traditionele monumenten
Naast de monumenten uit de 20e eeuw krijgen tijdens de Open Monumentendag uiteraard ook de meer traditionele monumenten de aandacht die zij verdienen. De molens zijn daar een voorbeeld van (2007 is het jaar van de molens). In heel Nederland worden molens, bijzondere en vooral historische gebouwen gratis opengesteld voor het publiek. Daarnaast worden er tal van activiteiten georganiseerd zoals rondleidingen, routes en tentoonstellingen.

Programma gemeente Sluis
In de gemeente Sluis nemen als vanouds veel monumenten aan de Open Monumentendag deel. Ook andere culturele instellingen grijpen de gelegenheid aan om zichzelf aan u te presenteren. In vrijwel iedere kern is er iets te doen of te zien. De meeste monumenten zijn geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het volledige programma vindt u bijgevoegd en is te downloaden via www.gemeentesluis.nl. U kunt het ook opvragen bij het WIZ-loket via de heer Arco Willeboordse, tel. 0117 457 162.