Gemeente Schiedam


September

Week van de Alfabetisering themadag op basisschool De Peperklip

06 september 2007

In de week van 8 tot en met 14 september wordt landelijk aandacht besteed aan de week van de alfabetisering. In de stadsregio Rotterdam worden in het kader van de week van de alfabetisering op vier basisscholen activiteiten georganiseerd. In Schiedam vindt op basisschool De Peperklip een themadag plaats.

Onderschat probleem
In Nederland zijn er naar schatting 1,5 miljoen mensen die in het dagelijks leven last hebben van het feit dat zij moeite hebben met lezen en schrijven. Van deze 1,5 miljoen zijn er 1 miljoen in Nederland geboren en getogen en hebben 500.000 een niet-Nederlandse achtergrond. In de stadsregio Rotterdam gaat het in totaal om 150.000 mensen en in Schiedam zijn het er naar schatting zon 10.000 inwoners.

Themadag
Tijdens de week van de alfabetisering wordt er op diverse manieren aandacht gevraagd voor de problematiek van de laaggeletterdheid. In Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis en Schiedam wordt er op een basisschool een themadag georganiseerd. In Schiedam gebeurt dit bij basisschool De Peperklip. Op speelse wijze leren de kinderen van groep 8 hoe belangrijk het is om te kunnen lezen en schrijven en hoe lastig het is als je dat niet of nauwelijks kunt. Ze ervaren dat dat in het dagelijks leven veel problemen oplevert. Naast de activiteiten voor de kinderen wordt er ook een voorlichtingsbijeenkomst over laaggeletterdheid georganiseerd voor leerkrachten en voor ouders.