Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Grootse opening van het Utrechtse culturele seizoen

UTRECHT UITFEEST - jubileumeditie

Utrecht Uitfeest viert op de Culturele Zondag 9 september 2007 haar 10-jarig jubileum! Deze grootse opening van het Utrechtse culturele seizoen wordt daarom extra uitbundig gevierd op ruim 110 locaties. En: alles is gratis!

Cultuur snuiven zonder benzine
Voor deze jubileumeditie openen niet alleen de culturele instellingen hun deuren: er is ook van alles te beleven op pleinen (en zelfs bruggen) in de binnenstad. Je hoeft niet tussen de benzinedampen te lopen: het is namelijk óók Autovrije Zondag. Zondag 9 september is dus echt een dag voor de 'schone kunsten'... Vanaf diverse transferia rond de stad kun je overstappen op gratis openbaar vervoer. Het Janskerkhof wordt omgetoverd tot een waar vervoersplein waar je de meest uiteenlopende vervoersmiddelen vindt die je door de hele stad rijden.

Heeft Burgemeester Brouwer acteertalent?
Het Stadhuis is vandaag niet de plek van politiek debat, maar van de verbeelding. In regie van Erik Snel (Aluin) en Paul Feld (Growing Up in Public) spelen 'echte' raadsleden, wethouders en onze enige echte burgemeester een kort maar krachtig politiek toneelspel. Ongetwijfeld een van de hits van het Utrecht Uitfeest...

Stadspleinen als podia: van Theatrale Jaarmarkt tot Varkensfeest Zonder auto's is er volop ruimte voor straatprogramma's. Op het Stadhuisplein komt i.s.m. Theater Kikker en 15 culturele organisaties (!) een wervelende Theatrale Jaarmarkt dat je hart letterlijk sneller laat kloppen. Ook het Domplein barst van de activiteiten: er is een quiz, vanuit Utrechtse wijken komen diverse muzikanten, zangers en rappers en er wordt gedanst! Op de Neude staat de Wereld van Grip met een unieke Mensenzoo. NS presenteert op het Stationsplein de Tjerk Ridder Band & Vrienden: frisse, energieke Nederlandse pop-rock van o.a. Illicit en Marc van Roon.

Trouw aan tradities: van opera tot film
Traditiegetrouw start het Utrecht Uitfeest om 11.00 uur met het Oudegracht Operaconcert. Anthony Heidweiller e.a. zingen de sterren van de hemel bij de Geertebrug. De afsluiting is natuurlijk de Drijf In, de populaire Open Lucht Bioscoop i.s.m. Het Nederlands Film Festival. Vanaf 20.30 uur kun je aan de Weerdsluis genieten van de komedie Hannahannah met in de hoofdrollen Gouden Kalf-winnares Maria Kraakman en Antonie Kamerling.

Open Huizen vol verrassende cultuur
Om 12.00 uur barst het Open Huizen Programma los: de kern van het Utrecht Uitfeest. Meer dan 110 culturele instellingen zetten hun deuren wagenwijd voor je open en trakteren op gratis concerten, voorstellingen, workshops en meer. De Paardenkathedraal heeft elk uur een spectaculaire theatrale act: No panic on the Titanic! Stadsschouwburg Utrecht presenteert cabaret, dans, muziek- en jeugdtheater. En dat is slechts een kleine greep uit het bomvolle programma...

Kijk voor het volledige programma op www.uitfeest.nl