Gemeente Gilze en Rijen

Rijksmonumenten staan voortaan op de kaart

Een nieuwe fietsroute langs de 25 rijksmonumenten in onze gemeente en informatieborden bij die rijksmonumenten. Deze plannen zullen met Open Monumentendag op zondag 9 september aanstaande gerealiseerd zijn. Ze geven (onder andere) concreet vorm aan het streven van burgemeester en wethouders om recreatie en toerisme in onze gemeente beter uit de verf te laten komen.

Heemkring Molenheide heeft de fietsroute samengesteld, het college maakte het mogelijk dat er een mooi vormgegeven fietskaart wordt uitgegeven. Zowel inwoners van de gemeente als bezoekers van buiten krijgen hiermee de mogelijkheid om op een eenvoudige manier de monumenten te vinden en tegelijkertijd een fietstocht door de gemeente te maken. Tijdens Open Monumentendag 2007 op zondag 9 september wordt de fietskaart officieel gepresenteerd. Ook de informatieborden zullen dan bij de rijksmonumenten geplaatst zijn. De routekaart is straks gratis verkrijgbaar via het servicepunt van de VVV, de lokale horeca, de gemeentebalie en Heemkring Molenheide.

Julianastraat 118 bijvoorbeeld
Een mooi voorbeeld van een rijksmonument waar u straks aan de hand van de kaart langsfietst is Julianastraat 118. In 1907/1908 liet leerhandelaar Pieter van Rooy dit hoekpand - een woning met magazijn - bouwen in eenvoudige baksteenarchitectuur. Voor die tijd stond op deze zelfde plaats een pand dat eigendom was van 'De Armen van Gilze en Rijen'.

Het hoekpand is samengesteld uit verschillende bouwvolumes. Hoofdbestanddeel is de wit gepleisterde hoekbebouwing in twee lagen. Op de erker bevindt zich een balkon met tussen de steunpilaren een houten, geometrische sierborstwering. Boven de tweede bouwlaag een schijnterras met forse pilaren en daartussen balusters.