Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Zonnehof, centrum voor moderne kunst

Amersfoort, augustus 2007

Dubbele ramen - Leo Fretz en het Landelijk Kunstenaarsgenootschap de Ploegh

9 september t/m 16 oktober 2007

De gedichten van filosoof Leo Fretz (1939-2003) vormen het uitgangspunt voor de bijzondere tentoonstelling Dubbele Ramen in De Zonnehof. Fretz schreef de gedichten tussen 1954 en 1959. Zevenendertig kunstenaars van het Landelijk Kunstenaarsgenootschap de Ploegh hebben zich door de gedichten laten inspireren en hebben ieder een kunstwerk gemaakt aan de hand van één van de gedichten. De werken en gedichten zijn nu voor het eerst samen te zien in De Zonnehof. De opbrengst van de tentoonstelling en bijbehorende catalogus komen geheel ten goede aan de verdere ontwikkeling van de nachtdialyse. Een bijzondere tentoonstelling voor een bijzonder goed doel.

Uit de gedichten van Leo Fretz is een selectie van 37 gedichten gemaakt. Een even groot aantal leden van de Ploegh maakte een autonoom kunstwerk bij het aan hen toegewezen gedicht. De deelname van zowel beeldhouwers, keramisten als lithografen en schilders geeft aan dat het gedicht een autonome bron van inspiratie is en ook dat het gaat om een niet aan regels gebonden verbeelding van het gedicht. De kunstenaars voeren een opdracht uit waarbij voor hen geen beperkingen gelden in maat en verhouding.

Deelnemende kunstenaars

Dick Aerts, Fioen Blaisse, Monika Buch, Frank Dekkers, Willemijn van Dorp, Gijs Dragt, Herman Gordijn, Laetitia de Haas, Annemieke Harkema, Lau Heidendael, Ruth Henkel, Jeroen Hermkens, Jaap Hillenius, Taeke de Jong, Wim Jonkman, Olivier Julia, Riet Kamper, Gea Karhof, Maarten van der Laag, Frank Letterie, Theo Michels, Marian Plug, Ton Postma, Rob Schreefel, Edith Sont, Cecile van Spronsen, Maartje Strik, Francien Valk, Theo van de Vathorst, Joop Vegter, Henk van der Ven & Constance Visser, Linda Verkaaik, Hendrik Jan Visser, Tony van de Vorst, Richard de Vrijer, Philip Wiesman.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie (Waanders Uitgevers). In het boek zijn alle gedichten en kunstwerken van de deelnemende kunstenaars opgenomen. Het boek is vormgegeven door Gijs Dragt. De volledige opbrengst van de publicatie is bestemd voor de verdere ontwikkeling van de nachtdialyse. Deze vorm van behandelen die in Nederland voor het eerst in 2005 werd toegepast in het Meanderziekenhuis te Amersfoort, geeft nierpatiënten een minder belast leven.

De Ploegh

Het Landelijk Kunstenaarsgenootschap de Ploegh ontstond in 1930 op initiatief van een aantal kunstenaars. Het doel van het genootschap was het werk van de kunstenaars te stimuleren en onder de aandacht van een groter publiek te brengen. De Ploegh heeft meer dan 130 leden, afkomstig uit heel Nederland. Zij beoogt een kweekvijver te zijn voor jong talent en een bron van inspiratie te vormen voor kunstenaars en publiek.

Leo Fretz

Leo Fretz studeerde filosofie en Duits aan de universiteiten van Leiden Utrecht. De toepassing van filosofie in het dagelijks leven zag hij als alternatief voor het verdwijnen van religie als richtlijn het dagelijks bestaan. Fretz is bekend geworden als Voorzitter van de Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie. Daarnaast was hij o.a. lid van het NOS bestuur en directeur van de School voor wijsbegeerte in Leusden.

//////////////////////// EINDE BERICHT ///////////////////////////