Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen NioScoop 9 september 2007, 15.00 tot 15.30 uur, Nederland 2

Herhaling op zaterdag 15 september, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

Terrorist of verzetstrijder?

De beeldvorming over de Palestijnen speelt een belangrijke rol in het Israëlisch -Palestijnse conflict. Zijn de Palestijnen verzetstrijders of terroristen? Hebben we het over de Westelijke Jordaanoever of Judea en Samarra? Is het een apartheidsmuur of een veiligheidsmuur? Weten mensen onder welke omstandigheden de Palestijnen in de bezette gebieden leven? Aanstaande zondag de Israëlische wetenschapper Ran HaCohen over de dehumanisering van de Palestijnen in de Israëlische en westerse media.

Vasten op drie manieren

De heilige maand Ramadan begint volgende week. Zondag in Nioscoop een voorproefje. Een maand lang tussen zonsopgang en zonsondergang geen eten en drinken, op speciale dagen niet werken en geen televisie, veertig dagen geen luxe. Oftewel: vasten in het christendom, Jodendom en de islam.

Onderwerpen De Horizon, 8 september 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5(747 AM)

Politieke islam groeit

De islam wordt allang niet meer als alleen maar een religie of ter spirituele inspiratie gezien. De laatste jaren zien we in toenemende mate dat de islam als synoniem voor vrijwel alles gebruikt kan worden: als zondebok voor sociale misstanden, als excuus voor geweld, als ideologie. Maar wat met name opvalt is het politieke gebruik van de islam. In Nederland zien we een grote populariteit van de partij van Wilders die enkele stoelt op anti-islam leuzen. In andere landen daarentegen groeien politieke partijen juist door zich te profileren als bij uitstek islamitische partijen. Dit verschijnsel zagen we onlangs in Turkije met de overwinning van de AK-partij en hetzelfde lijkt te gebeuren in Marokko met de PJD-partij.

De politieke wereld wordt zo steeds meer verdeeld in extreem religieuze partijen enerzijds en extreem antireligieuze partijen anderzijds. Soms wordt er gesteld dat dit een blijvende en misschien wel gevaarlijke trend is.

In De Horizon spreken wij uitgebreid met VU - politicoloog André Krouwel over de vraag hoe het komt dat religie, en met name de islam, in de huidige politieke wereld zo n succesfactor kan zijn. Ook zullen we verbinding hebben met Marokko om te kijken hoe de verkiezingen ter plekke verlopen.

De uitzending wordt live uitgezonden vanuit de DeSmet studio s in Amsterdam