Limburgse band brengt album op USB-stick uit

USB-stick-presentatie Bagger United - album 'The Cursed' 9 september 2007 - Kafee de Splinter (Venlo) - aanvang 16.30u - entrée ¤2,50

MAASBREE, 20070824 -- Op 9 september brengt de Limburgs- en Engelstalige folkrockband Bagger United haar nieuwe album 'The Cursed' uit. En niet zomaar op een CD, nee, op een USB-stick! De presentatie vindt plaats in Kafee de Splinter in Venlo en begint om 16.30u. Tevens zal de nieuwe clip bij de single 'Houwe', gepresenteerd worden. De entree bedraagt ¤2,50 en het nieuwe album is te koop voor slechts ¤7,50.


Het Noord-Limburgse Bagger United heeft na zijn doorstart in 2006 besloten om een totaal nieuwe muzikale weg in te slaan. Niet langer stonden hun optredens in het teken van scheurende gitaren; voortaan zou de band een frisse maar stevige mix laten horen van rock en Ierse folk. Maar nog steeds kan de band niet kiezen tussen het eigen Limburgse dialect en het Engels...

- USB-stick?
Bagger United is de eerste Limburgse band (en pas de tweede in heel Nederland!) die een album op USB-stick uitbrengt. Waarom een USB-stick en niet gewoon een CD, zoals alle andere bands doen?

Het zal niemand ontgaan zijn dat de muziekmarkt de afgelopen jaren drastische veranderingen heeft ondergaan. De verkoop van CD's is dramatisch gedaald, het massaal downloaden van muziek is ervoor in de plaats gekomen. Bovendien is de CD-speler in onbruik aan het raken; de muziekliefhebber speelt tegenwoordig zijn muziek af op de computer, de iPod of een andere MP3-speler.

- Maar dan vraag je toch om illegaal kopiëren?
Daarom heeft Bagger United ervoor gekozen om zijn nieuwe plaat op een USB-stick uit te brengen. De stick wordt (compleet met bijbehorende kabel) verkocht in een fraai vormgegeven DVD-hoesje. Het is eigenlijk een heel logische stap om in een tijd van dalende CD-verkoopcijfers je muziek op een zeer veelgebruikt medium als de USB-stick uit te brengen, zou je zeggen. De belangrijkste reden echter waarom niet veel meer artiesten dat doen, is dat een USB-stick uitnodigt tot kopiëren: hij biedt je de mogelijkheid om met een enkele muisklik je muziek te delen met iedereen.

En het is juist daarom dat Bagger United heeft gekozen voor een USB-stick! De achterliggende filosofie van de band is, dat het veel belangrijker is dat zoveel mogelijk mensen het nieuwe album te horen krijgen, dan dat er geld aan verdiend wordt. 'The Cursed' is dan ook niet voorzien van welke kopieerbeveiliging ook, en de band nodigt iedereen die de plaat koopt uit om hem met zoveel mogelijk mensen te delen.

- De USB-stick en de toekomst van de geluidsdrager: extra mogelijkheden
Internationale artiesten als Keane, Barenaked Ladies en Robbie Williams hebben al geëxperimenteerd met het uitbrengen van muziek op geheugensticks, maar in vrijwel alle gevallen was dat voor de betreffende artiesten meer een gimmick of een reclamestunt dan een serieuze release. Zo bracht Keane alleen een single, niet een heel album, uit op USB-stick, en kostte het Greatest Hits-album van Robbie Williams (op een geheugenkaart voor mobiele telefoons) maar liefst 40 euro.

Voor Bagger United ligt dat anders: de band ziet de USB-stick daadwerkelijk als een serieuze kandidaat in de strijd om de opvolging van de CD. Een groot voordeel van de USB-stick is namelijk dat je er veel meer mee kunt doen dan alleen muziek afspelen. Daarom bevat 'The Cursed' een uitgebreid en mooi vormgegeven computerprogramma waarmee niet alleen de muziek kan worden afgespeeld, maar waarmee ook de teksten, de clip bij het nummer 'Houwe' en een video-interview met de band kunnen worden bekeken en de actuele tourdata kunnen worden opgevraagd.

- 512mb ruimte
Een bijkomend voordeel van een USB-stick is dat de eigenaar hem ook voor andere doeleinden kan gebruiken. Om de koper die mogelijkheid te bieden is ervoor gekozen om USB-sticks met een fatsoenlijke capaciteit te gebruiken: op iedere stick is maar liefst 512mb ruimte. De sticks worden verkocht voor slechts ¤7,50, grofweg de prijs die je in de winkel voor een lege stick van dat formaat betaalt. Dus eigenlijk krijg je de muziek er gratis bij.

- Het nieuwe geluid van Bagger United
Velen zullen zich Bagger United herinneren als een kleurrijke funpunkband. Kleurrijk is de band nog steeds, maar de geëikte formule van onzin in een stevig jasje hebben de bandleden achter zich gelaten. Toen vorig jaar wasbordspeler Paul Joosten besloot om de band te verlaten en naar Canada te verhuizen, vond Bagger United het een geschikt moment om iets anders te gaan doen. Van stoppen kon geen sprake zijn; de bandleden hadden eenvoudigweg nog veel te veel plezier in hun band. De behoefte aan iets serieuzers en muzikaal uitdagenders was voelbaar, evenals de tendens richting de Ierse folk die al enige tijd sluimerend onder het oppervlak lag.

Daarom werd besloten dat basgitarist Roy Grutters (ex-Neet Oét Lottum) zijn basgitaar zou verruilen voor de mandoline en de accordeon, en dat er zou worden gezocht naar een nieuwe basgitarist. Die werd gevonden in de persoon van Paul Achten, bekend van dialectrockformatie The Holy Goats. Samen met zanger Ruud Heines, drummer Marcel Houwen en gitaristen Baer Wijnen en Rob Janssen laten zij op 'The Cursed' een compleet nieuw geluid horen: nog steeds stevig, maar een tikje serieuzer en veelzijdiger, maar vooral veel beter.




Ingezonden persbericht