Internationale demonstratie tegen marteling van stieren in Tordesillas


Comité Anti Stierenvechten protesteert tegen 'Toro de la Vega' in Spanje

TORDESILLAS, SPANJE, 20070905 -- De Spaanse politieke partij voor dieren PACMA en het Comité Anti Stierenvechten (CAS, Nederland en België) organiseren op 9 september a.s. een grote internationale demonstratie tegen de wrede fiesta `Toro de la Vega' in Tordesillas (Valladolid, Spanje).

Ieder jaar op de tweede dinsdag in september, wordt een stier gemarteld en gedood door de dorpelingen van Tordesillas. Honderden mannen te voet en te paard jagen het dier rond het dorp met lange speren. De stier wordt vele malen gestoken met deze speren - soms zelfs door zijn vitale organen - tot hij aan zijn verwondingen bezwijkt. Zijn staart en testikels worden afgesneden als trofee, vaak als de stier nog leeft.

Dit jaar wordt een stier genaamd Jaquerito gedood op 11 september a.s. Dierenbeschermingsorganisaties protesteren al jaren tegen de `Toro de la Vega' en PACMA besloot om een jaarlijkse demonstratie te organiseren tegen deze fiesta. Dit begon in 2005, en in 2007 besloot het CAS om mede-organisator van deze demonstratie te worden, zodat deze een internationaal karakter zou krijgen. Niet alleen Spaanse en Nederlandse dierenliefhebbers nemen deel aan de demonstratie, maar ook Fransen, Duitsers, Engelsen en Zwitsers helpen het CAS en PACMA om te protesteren tegen de martelingen die Jaquerito en andere stieren moeten ondergaan in Tordesillas.

In voorgaande jaren waren de inwoners van Tordesillas erg agressief en gewelddadig tegen de demonstranten, dus de politie zal bij de demonstratie aanwezig zijn om de dierenliefhebbers te beschermen. In 2005 en 2006 werden de demonstranten bekogeld met rot fruit en andere objecten en de dorpelingen wachtten hen op met stokken en andere wapens. De demonstranten reizen daarom per bus naar Tordesillas, die vanuit Madrid, Barcelona, Valladolid en andere Spaanse en Fransen steden vertrekken. In 2006 waren er meer dan 500 demonstranten en dit jaar verwachten we nog meer dierenliefhebbers.

Saskia Oskam, voorlichter Comité Anti Stierenvechten: "In 2006 zond de Spaanse televisie beelden uit van de martelingen bij `Toro de la Vega' en veel Spanjaarden waren erg geschokt: zij vroegen zich af hoe deze wreedheden ongestraft konden plaatsvinden in hun land. Steeds meer Spanjaarden uiten hun afkeer van deze fiesta, maar ook van de bloederige stierengevechten. Volgens hen is het geen nationaal feest, maar pure barbaarsheid".

Concepción Reyero Alvarez, President van PACMA: "Wij zijn erg blij dat de demonstratie in Tordesillas nu een international karakter heeft, want Spaanse dierenbeschermers kunnen de hulp van andere landen - zoals Nederland - goed gebruiken. Samen met onze collega's uit Spanje, Frankrijk en andere landen zullen we misstanden als `Toro de la Vega' definitief tot een halt roepen. De Spaanse politiek en media kunnen het publiek niet blijven negeren: meer dan 70% van de Spanjaarden is tegen het stierenvechten en wrede fiestas!".
CAS (Comité Anti Stierenvechten) is opgericht in 1990, op verzoek van de Spaanse Dierenbescherming (ADDA). Ons doel is het beëindigen van stierengevechten en andere culturele evenementen die dierenleed tot gevolg hebben. Wij informeren het Nederlandse en Belgische publiek over de wreedheid van het stierenvechten en andere fiestas, we organiseren/nemen deel aan vreedzame demonstraties, we ondersteunen zusterorganisaties in de stierenvechtlanden en we lobbyen bij de EU en nationale/locale overheden. www.stieren.net

Stierengevechten waarbij stieren worden gedood vinden plaats in Spanje, Frankrijk, Portugal, Mexico, Venezuela, Ecuador, Colombia en Peru. Ook worden er tienduizenden fiestas (`dorpsfeesten') in deze en andere landen georganiseerd waarbij stieren en andere dieren worden gemarteld en gedood: stieren worden verbrand, verdronken, beschoten met pijltjes, door de straten gejaagd, etc.