Gemeente Lingewaard


Open Monumentendag in Lingewaard

De gemeente Lingewaard neemt op zondag 9 september deel aan de landelijke Open Monumentendag. Tijdens deze dag staan duizenden monumenten in heel Nederland gratis open voor publiek. Dit jaar staat de Open Monumentendag in het teken van Moderne Monumenten. Daarmee staan de monumenten van de twintigste eeuw centraal, gebouwd in de periode 1900 - 1965. Een periode waarin er veel en op interessante wijze gebouwd is en waarin de Nederlandse architectuur een nieuw, modern gezicht kreeg. Tijdens deze zondag zijn in Lingewaard de volgende monumentale locaties geopend:

In Gendt is het voormalig gemeentehuis geopend met een tentoonstelling aansluitend op het thema. Tevens wordt hier het startsein gegeven voor een tentoonstelling van materiaal uit de 2^e wereldoorlog en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door Acant en Het Herenkwartet. In Gendt is ook Providentia geopend voor geĂŻnteresseerden, verzorgt het Lingewaards Mannenkoor er een optreden en Jumpstyle Gendt geeft er een demonstratie. Ook zijn de Sprauwenjagers aanwezig om hun wereldberoemde kersenkoeken te bakken. Er worden rondleidingen verzorgd door het historisch centrum van Huissen evenals door kasteel De Kinkelenburg te Bemmel alwaar de muzikale omlijsting verzorgt door Het Betuws Kamerkoor. In Bemmel wordt de Donatuskerk geopend voor het publiek en in Angeren de Nederlands Hervormde Kerk en de Sint Bavo Kerk. Hier wordt tevens een tentoonstelling verzorgd over de wederopbouw van de kerk en de naoorlogse huizenbouw. Bij Ambacht Haalderen en Smederij De Plak te Bemmel is het publiek welkom en zullen enkele activiteiten gedemonstreerd worden. Bij Kasteel Doornenburg zijn bezoekers welkom om onder andere de tentoonstelling over het Pannerdensch Kanaal te bekijken en te luisteren naar muziek en zang.

De Historische Kringen, de Stichting Streekmuseum en de gemeente Lingewaard hopen hiermee een gevarieerd en interessant programma aan te bieden. Met de landelijke Open Monumentendag wordt nagestreefd de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. Kijk voor meer informatie op: www.openmonumentendag.nl