Gemeente Rotterdam

Nr.152
7 september 2007

Embargo: zondag 9 september 2007 tot 14.15 uur

Erasmusspeld voor de heer H. Abelman

De heer H. Abelman krijgt uit handen van burgemeester Ivo Opstelten een Erasmusspeld uitgereikt. De heer Abelman ontvangt de onderscheiding omdat hij zich jaren heeft ingezet voor de stad Rotterdam. De onderscheiding wordt tijdens het Witte de Withfeest uitgereikt, op zondag 9 september om 14.15 uur voor Arminius aan de Westersingel te Rotterdam.

Hans Abelman startte als beeldend kunstenaar met muurschilderingen in samenwerking met bewoners in de Rotterdamse wijken. Hij maakte affiches voor het Oude Westen, Crooswijk en Spangen en deed onderzoek in Spangen naar maatschappelijke relevantie van de beeldende kunt. Ook was hij oprichter van de Bewonersorganisaties Charlois en Carnisse en het platform tegen rascisme en fascisme in de deelgemeente Charlois. De heer Abelman werkte het kunstplan uit voor de Daniël den Hoedkliniek en reorganiseerde het gemeentelijke opdrachtenbeleid.

De heer Abelman werd in 1988 plaatsvervangend directeur van het Centrum voor Beeldende kunst. Daarnaast is hij bekend van het project "Honderd Ornamentenlijst", het project "Dichtregels op de vuilniswagens", het project "Kunst en Kids" in het Oude Noorden en het project 'het Muizengaatje" in de deelgemeente Noord. In 1999 werd hij projectleider Internationale Beelden Collectie. Hij realiseerde beelden op de culturele as en het project "Dog in your backyard", waar bewoners, kunstenaars, opbouwwerkers, politie, woningbouworganisaties, gemeentelijke diensten en Centrumraad onderzoeken op welke wijze de buitenruimte kan worden verbeterd. Sinds 2005 is de heer Abelman met pensioen, maar is nog steeds betrokken bij verschillende projecten.

De Erasmusspeld wordt toegekend aan personen die zich op sociaal, cultureel, sportief en economisch gebeid gedurende een lange periode verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam