Ingezonden persbericht


Openbare Werken Ruigoord 2007

8 - 9 september vanaf 12 uur, 15 - 16 september vanaf 12 uur

Hommage aan Robert Jasper Grootveld tijdens Openbare Ateliers Ruigoord

Openbare Werken Ruigoord zal worden geopend door Geert Mak Op zondag 9 september om 16.00 uur zal de schrijver en historicus Geert Mak met een toespraak een expositie in Ruigoord openen die gewijd zal zijn aan een levende legende. Robert Jasper Grootveld is inmiddels 75 jaar.

Anti - rookmagier
Deze beruchte en beroemde anti -rookmagier uit de jaren zestig schudde als de ongeremde verkondiger van nieuwe vormen van bewustzijn Nederland wakker met zijn walmende anti-rook tempeltje bij het Leidseplein, met de vette, zwarte K's waarmee hij sigarettenreclames's versierde (waarvoor hij 2 maanden gevangenisstraf kreeg), en met zijn hi ha happenings op het Spui die revolutionaire dimensies aannamen toen Provo er rozijnen ging uitdelen.

Magies centrum
Dergelijke acties, en andere, waren de basis van het veranderingsproces dat Amsterdam veranderde van een stijf stadje in een 'magies centrum'. Heel de wereld keek met verbazing, bewondering en verrukking toe en nog altijd profiteert Amsterdam met zijn imago van creativiteit en verdraagzaamheid van wat er destijds gebeurde.

Piepschuimvlotten
In een latere fase voorzag RJG al heel vroeg het stijgen van de zeespiegel en werd hij de visionaire bouwer van piepschuimvlotten en piepschuimeilanden, waarop tuinen kunnen worden aangelegd en huizen gebouwd kunnen worden.
Een jongere generatie vlottenbouwers heeft inmiddels het stokje van hem overgenomen.

Louis van Gasteren
Op de tentoonstelling zijn unieke, historische filmopnamen te zien, gemaakt door Louis van Gasten (inmiddels 85, maar volop aan het werk) van acties, happenings, interviews met RJG, uit die turbulente jaren.

Aat Veldhoen
Ook wordt het portret onthuld dat de kunstschilder Aat Veldhoen, van zijn oude vriend heeft geschilderd. Ooit verkochten zij samen, om de kunst te democratiseren, vanuit een bakfiets 'rotaprinten' voor een rijksdaalder per stuk.

Openbare Werken, Ruigoord
De Hommage Robert Jasper Grootveld maakt deel uit van Openbare Werken, twee weekeinden waarin de kunstenaars van Ruigoord hun ateliers en studio's aan het publiek tonen. Er is werk te zien en te koop van Theo Kley, Hans Gritter, Popke Bakker, Wilnah, Peter van Brummelen, e.a.

Informatie over Robert Jasper Grootveld
en of foto's bij zijn vriend en tijdgenoot:

Theo Kley: 020-497 7909 of theokay@hetnet.nl

http://www.ruigoord.nl/ow