Gemeente Sluis

Zomersprookjes in Groede

PERSBERICHT - 4 september 2007

Manifestatie Zomersprookjes in Groede
70 GLAZEN SCHELPEN VERTELLEN VERHALEN VAN DE ZEE

Zeventig glazen reuzenschelpen spoelen deze zomer vanuit de zee aan op diverse plaatsen aan de Nederlandse kust om verhalen uit de zee te vertellen. Meer dan zestig schrijvers, dichters en klankkunstenaars tekenden de verhalen op namens de zee, in het kader van het project Zomersprookjes van SLEM (Stichting Landschapstheater en Meer). De schelpen trekken als boodschappers van de zee van Oerol op Terschelling zuidwaarts naar Groede. Op zondag 9 september spoelen ze aan op het strand bij Strandpaviljoen De Carrousel in Groede om daar tot en met 12 september het publiek de bijzondere belevenis van de interactie tussen beeldende kunst, literatuur, poëzie, klankkunst en landschapskunst te laten ervaren.

De gemeente Sluis is blij met de komst van de reuzenschelpen naar Groede. Dit project past binnen het gemeentelijke cultuurbeleid en het thema sluit aan bij het karakter van de streek. U wordt dan ook van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de aankomst van de zeventig schelpen op het strand van Groede

op zondag 9 september 2007 om 16.00 uur
bij Strandpaviljoen De Carrousel in Groede (Duinovergang 22).

Het project Zomersprookjes
Aanleiding voor het project Zomersprookjes was de reis van initiatiefnemer Bruno Doedens naar Noord-Afrika in het voorjaar van 2006. Terug in Nederland hield de vraag hem bezig hoe om te gaan met de moderne verworvenheden van de westerse maatschappij. Het leek hem mooi als de 'oude wijze zee' ons kon vertellen hoe om te gaan met een welvaartsmaatschappij. Zo is het project Zomersprookjes ontstaan. De schelpen vertellen verhalen die een brede kijk op de wereld geven en passen bij de tijdloosheid én de wijsheid van de zee. Luchtige verhalen die vragen oproepen en tot de verbeelding spreken. Door de bredere kijk zijn de verhalen vanzelf maatschappijbeschouwend. Ze zijn geschreven door meer dan zestig bekende en minder bekende schrijvers, dichters en klankkunstenaars. Schrijver en acteur Rini Fenijn leverde een bijdrage vanuit West Zeeuws-Vlaanderen. De verhalen worden, meestal door de schrijver zelf, voorgelezen als de bezoeker zijn oor tegen de glazen schelp legt.

Stichting Landschapstheater en Meer
De organisatie van Zomersprookjes is in handen van SLEM (Stichting Landschapstheater en Meer). SLEM heeft de afgelopen jaren op Oerol de geslaagde landschapsprojecten Dansendwoud (2005) en Jaarringen (2006) gerealiseerd. SLEM opereert op het grensvlak van de dagelijkse werkelijkheid en houdt zich bezig met het scheppen van ruimte voor verbeelding, het activeren van verwondering voor het alledaagse en het achterlaten van sporen in het landschap. Landschapstheater gaat over hoe kunstvormen het landschap (blijvend) kunnen beïnvloeden, vervormen en van een (andere) betekenis kunnen voorzien.