Politie Friesland

Politieberichten van zondag 9 september

Fryslân, 09-09-2007 o Politieberichten van zaterdag 8 september 11.00 uur t/m zondag 9 september 11.00 uur.

Wolvega: kleding gestolen van waslijn
De politie heeft zaterdagochtend meerdere aangiftes gekregen van diefstal van kleding. Bij woningen aan de Struikheide werden in de nacht van vrijdag op zaterdag grote hoeveelheden kleding van de waslijn. Ook blijkt een container doorzocht te zijn. Twee gedupeerden deden aangifte. In het ene geval ging het om veertien kledingstukken, in het andere geval om zestien stuks, zowel onderkleding, broeken, jurken en truien. Bij elkaar vertegenwoordigt de kleding een flinke waarde. Een klein deel van de kleding is teruggevonden aan het einde van de straat nabij het bruggetje bij de vijver. De politie roept getuigen op zich te melden. Dat kan op telefoonnummer 0900 8844. Informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Drachten: mishandeling
De politie heeft zaterdagmiddag een 13-jarige knaap uit Meppel aangehouden op verdenking van mishandeling. Hij had op een sportcomplex aan de ruzie gekregen met een 13-jarige jongen uit Drachten omdat hij diens telefoon gepakt zou hebben. Daarop had de jongen uit Drachten met een loopkruk de ander een duw in de rug gegeven. Daarop sloeg de verdachte hem in het gezicht, waardoor het slachtoffer letsel aan zijn mond opliep. De verdachte is aangehouden en verhoord.

Wolvega: inbraak in zalencentrum
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een zalencentrum aan de kerkstraat. Daar werd tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend ingebroken door het vernielen van een ruit. Bijna elke ruimte werd doorzocht en er is drank, etenswaren en audioapparatuur gestolen. Een 37-jarige man uit Wolvega deed aangifte.

Leeuwarden: tientallen autos vernield
De politie is op zoek naar de daders van een reeks vernielingen in de nacht van vrijdag op zaterdag. Ze lieten een spoor van vernielde autos achter. De route liep vanaf de Carel Fabritiusstraat, via de Ruijsdaelstraat en de Hobbemastraat naar de Sabastraat en de Curacaostraat. Tientallen autos zijn bekrast, antennes en spiegels werden afgebroken en een aantal ruiten werden vernield met vermoedelijk een baksteen. Een deel van de aangevers heeft al aangifte gedaan. Anderen zullen dat nog doen.

Rijs: racefietser gewond bij aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding tussen drie fietsers en een auto op de Freule van Swinderenlaan. De drie fietsers maakten deel uit van een groepjes racefietsers en volgden niet het verplichte fietspad maar reden volgens getuigen met hoge snelheid over de rijbaan. Voor hen reed een auto, bestuurd door een 57-jarige man uit Voorburg. Ter hoogte van de Leise Leane gaf hij richting aan en sloeg linksaf. Hij had de fietsers weliswaar in zijn spiegel gezien maar verkeek zich op hun snelheid. De voorste fietser raakte de achterzijde van de auto maar raakte niet gewond. De tweede fietser, een 23-jarige man uit Koudum, botste vol op de achterkant van de auto. Hij raakte wel gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis. Een derde fietser, een 19-jarige man uit Amsterdam, probeerde een aanrijding te voorkomen en week uit naar links. Tevergeefs, want hij raakte de spiegel van de auto en raakte licht gewond. Hij kon met behulp van vrienden weer verder.

Stiens: bromfietser onder invloed gewond bij ongeval
De politie heeft zaterdagmiddag een eenzijdig ongeval onderzocht op de Spoarbuert. Een 18-jarige jongeman uit Stiens, bestuurder van een scooter, reed volgens zijn passagier niet veilig. Daarop sprong de passagier van de scooter af. De bestuurder raakte hierdoor in onbalans, verloor zijn evenwicht en kwam ten val. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Omdat vermoed wordt dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, is van hem een bloedproef afgenomen.

Drachten: bestuurder onder invloed tegen lichtmast
De politie heeft zaterdagavond een 28-jarige man uit Oudega (Sm) betrapt op het rijden onder invloed. De man reed met zijn auto over de Noorderhogeweg. Bij de rotonde met de Kletsterlaan wilde hij rechtdoor. Hij kwam met de achterzijde van de auto in de linkerberm, verloot de macht over het stuur en kwam tot stilstand tegen een lantaarnpaal. Hij bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 465 ug/l. Hij kreeg een rijverbod en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Heerenveen: twee verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging De politie heeft zaterdagavond twee inwoner van Heerenveen, 38 en 26 jaar, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Rond 19.40 uur werden enkele ruiten ingegooid van een woning aan de Taconishof. Dat veroorzaakte direct een oploop van publiek. Op aanwijzing van getuigen werden de verdachten aangehouden. De jongste verdachte was nog ter plaatse. De oudste werd na een zoekactie in de buurt aangetroffen. Beide zijn ingesloten voor nader onderzoek. Wat de aanleiding is, is nog niet bekend.

Heerenveen: twee woninginbraken
De politie stelt een onderzoek in naar twee inbraken in woningen aan de Leeuwetand op zaterdag tussen 18.00 en 21.00 uur. De woning van een 67-jarige man kwam men binnen na het forceren van een raam. De woning werd geheel doorzocht. Er zijn sieraden, een gsm, een tv en een dvd-speler gestolen. Ook was er ingebroken in de naastgelegen woning. Daarvan is nog geen aangifte gedaan. Door de politie wordt een buurtonderzoek ingesteld. De technische recherche zal een sporenonderzoek uitvoeren.

Leeuwarden: veroorzaker aanrijding met letsel rijdt door
De politie heeft zaterdagnacht een 22-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van doorrijden na aanrijding. Kort na middernacht werd op de Bleeklaan een fietser, een 29-jarige Leeuwarder, aangereden door een auto. De automobilist reed na de aanrijding direct door richting Vijverstraat. De fietser kwam ten val en is met letsel aan het hoofd en mogelijk een enkelfractuur overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Aan de hand van het signalement werd de vermoedelijke auto aangetroffen op de Trompstraat. De eigenaar, genoemde verdachte, werd in de omgeving aangetroffen. Hij verklaarde van niets te weten. De auto werd in beslag genomen en de verdachte werd aangehouden. Aan het bureau blies hij 570 ug/l. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Zwaagwesteinde: politie met stenen bekogeld, verdachte aangehouden De politie heeft zaterdagnacht een 17-jarige knaap uit Zwagerbosch aangehouden, die er van verdacht wordt de politie te hebben bekogeld met stenen. Omstreeks 01.40 uur werd bij de politie een vechtpartij gemeld op het feestterrein aan de Lange Reed. Op het moment dat de politiemensen druk bezig waren om de partijen te scheiden, werden stenen gegooid naar politieautos en politiemensen. Eén van de gooiers, de verdachte, kon is samenwerking met de beveiligingsmedewerkers direct worden aangehouden. Een onderzoek naar twee anderen wordt nog ingesteld. De verdachte is voor nader onderzoek ingesteld. Na de aanhouding keerde de rust onder de circa 500 a 600 bezoekers terug.

Leeuwarden: vrouw onder invloed rijdt bijna agent aan
De politie heeft zaterdag een 40-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van rijden onder invloed en poging doodslag. De vrouw werd omstreeks 01.00 uur op het Herenwaltje aangesproken op haar rijgedrag (ze reed opvallend hard) door twee bike-surveillanten. Een van hen ging met zijn fiets achter de auto staan; de ander sprak haar aan. Omdat agenten vermoedden dat ze had gedronken, moest ze mee naar het bureau voor een ademanalyse. De vrouw riep dat ze dat niet van plan was, zette haar auto in de achteruit en gaf gas. Daarop kon de agent achter haar auto maar ternauwernood wegspringen. De auto kwam stil te staan op het Hofplein. Daar lukte het een inmiddels ter assistentie gekomen politieman om de passagierszijde te openen, in de auto te springen en de sleutel uit het contact te krijgen. Daarop is de vrouw aangehouden en overgebracht naar het bureau. Er is van haar een bloedproef afgenomen omdat vermoed wordt dat ze ook andere middelen dan alcohol heeft gebruikt. Ze is voor nader onderzoek ingesloten.

Dokkum: man aangehouden na steken met mes
De politie heeft zondag een 37-jarige man uit Dokkum aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 02.00 uur was de verdachte in een woning aan de Lange Oosterstraat door een buurman, een 58-jarige man, aangesproken op zijn luidruchtige gedrag. Daarop liep de verdachte met iets wat op een mes leek, op de aangever af en stak hem in zijn bovenarm. De aangever liep een snijwond op. Daarop was de aangever weggevlucht en harde de politie gebeld. De verdachte is in zijn woning aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. In zijn woning werd een mes aangetroffen dat mogelijk het gebruikte voorwerp is. Dit mes is in beslag genomen.

Sneek: vier aanhoudingen na geweldpleging
De politie heeft zondag vier Snekers van 41, 14, 15 en 16 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Omstreeks 01.45 uur zag een 22-jarige man uit Sneek dat op de Wijde Noorderhorne de 16-jarige op de motorkap van zijn auto ging zitten. Hij sprak die knaap aan, waarop ruzie ontstond. Hierop bemoeiden ook de drie andere verdachten zich ermee. Ze sloegen en schopten de eigenaar van de auto, ook toen die op de grond belandde. Een vriendin van het slachtoffer, een 18-jarig meisje uit Sneek, sprong ertussen en probeerde de partijen te scheiden. Ook zij kreeg echter enkele klappen. Beiden deden aangifte. De vier verdachten zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens die aanhouding probeerde een 38-jarige vrouw uit Sneek de oudste verdachte te ontzetten. Ook zij werd aangehouden.

Houtigehage: aanhouding na messteek tijdens vechtpartij
De politie heeft zaterdagnacht moeten optreden tijdens een groot feest in een tent aan de Fabryksloane om de rust terug te krijgen. Daarbij werd een 38-jarige man uit Houtigehage aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 03.00 uur ontstond onenigheid en een vechtpartij in de tent. Er werd door meerdere feestgangers over en weer geslagen. Een 20-jarige man uit Drachten was door de verdachte aangevallen met een mes. Hij werd meermalen met een mes gesneden en liep licht verwindingen op. De verdachte werd aangehoudenen en voor nader onderzoek ingesloten. Ook een politieman, die de partijen probeerde te scheiden, werd vanachteren tegen het hoofd geslagen. De verdachte, een 28-jarige man uit Houtigehage, werd direct aangehouden en ingesloten. Wat de aanleiding tot de ongeregeldheden waren is niet bekend.

Sneek: tien bekeuringen voor foutparkeerders
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag tien autos bekeurd, omdat ze foutief geparkeerd stonden op het Grootzand en de Prins Hendrikkade. Aanleiding voor de controle en het repressief optreden is de over last van autos die buiten de vakken staan. De politie controleert de komende weekeinden opnieuw en zal wederom bekeuren bij overtredingen.