Politie Gelderland-Zuid

Fruitcorso en Appelpop goed verlopen

Tiel, 09-09-2007 o Dit jaar werd het Fruitcorso in het Tielse centrum drukker bezocht dan vorig jaar; 90 duizend bezoekers kwamen de optocht van gedecoreerde wagens bekijken. Ook het muziekfestival Appelpop trok net als de eerste avond meer bezoekers. Naar schatting van de evenementencommissie waren er tijdens dit gehele Appelpop 130 duizend bezoekers. De politie is tevreden over het verloop van de zaterdag. Dankzij de samenwerking met partners lukte het de publieksstromen goed te laten verlopen. Ondanks het grote aantal bezoekers zijn slechts 12 aanhoudingen verricht; 70 keer werd een bekeuring uitgeschreven. Het middel SMS Alert is drie keer ingezet voor vermissing van jonge personen. Na enige tijd meldde deze zich weer of werden zij getraceerd.

Vervoer bezoekers

Door de enorme drukte van bezoekers bij het voetveer naar de overkant van het festivalterrein, heeft het veer langer gevaren om alle bezoekers naar de Wamelse waterkant te brengen.

Ook de NS heeft extra lange treinen ingezet rond middernacht. De laatste trein vanaf Tiel was een dubbeldekker met de capaciteit van 2000 passagiers.

Bedroeg het bezoekersaantal voor Appelpop op vrijdag nog 35 duizend, zaterdagmiddag waren er naar schatting 35 duizend en later die avond 60 duizend festivalgangers.

Wildplassen

De door de gemeente Tiel geplaatste plaskruizen en toiletwagens zijn dit weekend massaal gebruikt. De politie heeft in vergelijking met andere jaren aanzienlijk minder wildplassers bekeurd

Overige strafbare feiten
Enkele andere overtredingen waarvoor proces-verbaal werd op gemaakt:

Belediging (1), niet voldoen aan bevel of vordering (2), Wet Wapens en Munitie (2x vlindermes)

diefstal fiets (1), mishandeling (1), verstoring openbare orde (1), baldadigheid (1x brandblusser leegspuiten), diefstal met geweld (1), vernieling (1), baldadigheid (1x vlag uit een mast gepakt)

Zaterdagavond verrichte een flexibel inzetbaar groepje agenten van de Mobiele Eenheid een korte charge op de Tolhuiswal. Tijdens het verlenen van hulp aan een slachtoffer van mishandeling, werden agenten daarin gehinderd door omstanders, die zich tegen de politiebikers keerden.

Na een korte charge keerde de rust weer. Hierdoor kon de ambulancedienst medische hulp verlenen.

Alcoholcontrole
Tijdens de alcoholcontrole die zaterdagavond en nacht werd gehouden rondom de toegang- en afvoerwegen rondom Tiel deden 393 bestuurders mee aan een blaastest. Daarvan bleken 7 bestuurders teveel gedronken te hebben. Zij zijn bekeurd. Een automobilist blies 660 ugl. waar het wettelijk maximum ligt op 220. ugl. Toen zijn rijbewijs werd gevorderd, bleek dat de man al 20 jaar zonder dit document reed. Twee andere overtreders waren beginnend bestuurder.

Helikopter

De helikopter van de Dienst Luchtvaartpolitie heeft op verschillende momenten boven de Waalkade en binnenstad gevlogen. Daardoor kregen de gemeente en de politie een duidelijk beeld van de situatie. Uit de beelden bleek onder meer dat er op zaterdagavond veel geparkeerd werd in

Tiel Oost. Alle bevindingen die tijdens dit Fruitcorso en Appelpop zijn gedaan, worden door de betrokken partners in de te houden evaluatie verwerkt voor het volgende evenement.(01)