Nieuw-Vlaamse Alliantie


Rien ne va plus bij de KVBV (09/09/07)

Dat de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) moeilijk een voorbeeld van efficiënt en goed bestuur kan genoemd worden, is al langer bekend. Maar met de schabouwelijke rechtspraak door de KBVB-organen, het falend licentiemanagement, de mogelijke commerciële en sportieve belangenvermenging én de uitspraken over de nationale voetbalploeg bereikte het Belgisch voetbal een nieuw dieptepunt. Kris Van Dijck wil het KBVB-dossier daarom opnieuw aankaarten bij de Vlaamse minister van Sport. Die beloofde eerder 10 miljoen euro aan de KBVB. De N-VA vraagt zich af of de voorwaarden die de minister stelde wel ver genoeg gaan. Wanbeleid bij de KBVB zal immers de Vlaamse voetbalclubs in 1ste en 2de klasse blijven schaden. Daarom wil Kris Van Dijck dat de minister van sport minstens ook strenge principes van goed bestuur als subsidievoorwaarden oplegt aan de KBVB mét een resultaatsverbintenis en strenge controle. Het enige alternatief is de splitsing van de KBVB zodat ook de voetbalsport zich aanpast aan de staatsstructuur: sport is een gemeenschapsbevoegdheid.

KBVB schaadt Vlaamse voetclubs

De organisatie en werking van de KBVB stond al eerder ter discussie. De interne rechtspraak van de KBVB laat te wensen over. Zo werd Lierse SK door de controlecommissie van de KBVB veroordeeld op basis van vermoedens. Daarmee wordt net de Vlaamse voetbalclub waarvan het bestuur de bal aan het rollen bracht in de zaak Ye, zwaar gestraft. De strafmaat (degradatie) werd foutief bepaald op basis van een artikel in de slecht geschreven bondsreglementen dat bij letterlijke lezing niet voorziet in die sanctie. Tot dusver werd de Waalse club La Louviere ongemoeid gelaten, terwijl de vermoedens tegen het bestuur van die club veel groter zijn.

Ook het werk van de licentiecommissie is een puinhoop. Dat bewijst de klucht GeelNamen. De KBVB oordeelde dat geen van beide clubs in 2de klasse mocht starten. Die 2de klasse startte met slechts 17 ploegen. Geel werd bovendien in een reeks ingedeeld waarbij ze geen enkele derby zou spelen. Ook de andere Kempense clubs als Dessel, Turnhout en Mol-Wezel, zouden delen in de klappen. Maar na drie wedstrijden ver in de competitie moet de KBVB de competitie in 2de klasse nu stilleggen na een arrest van de burgerlijke rechtbank. En dit juridisch kluwen kan nog erger worden: waarom hanteerde de KBVB niet haar eigen regels en liet ze die ploeg toe die wel een licentie had voor 2de klasse, met name Dessel Sport?

Een ander element is het bedenkelijk financieel management van de KBVB. In februari nog reageerden vele voetbalclubs furieus op het bericht dat de KBVB eenzijdig de lidgelden en boetes vanaf 1 juli 2007 wilde verhogen. Deze ingreep moest de financiële problemen van de KBVB oplossen.
Het laatste sponsorcontract slaat echter alles. De (goedbetaalde) coach van de nationale voetbalploeg, René Vandereycken, houdt er tegelijkertijd nog een lucratieve bijverdienste op na, nl. het aanbrengen -tegen een hoge commissie- van sponsors via zijn privaat consultancybedrijf. Gezien de mogelijke sportieve en commerciële belangenvermenging zou elke zichzelf respecterende instelling dit deontologisch niet aanvaarden, maar niet zo de KBVB.

Door deze wanpraktijken stelt zich de vraag of de Vlaamse overheid de KBVB moet subsidiëren. Om in aanmerking te komen voor een Vlaamse erkenning, dienen de sportfederaties hun eigen structuur aan te passen aan de federale staatsstructuur. Concreet wil dit zeggen dat federaties die weigeren een splitsing van de nationale werking door te voeren, niet op subsidies van de Vlaamse overheid kunnen rekenen. De Belgische Voetbalbond is een van de weinige bonden die dit nog steeds weigert. Consequent vasthoudend aan haar standpunt, verstrekte de Vlaamse overheid tot dusver dan ook geen steun aan de KBVB. Dit wijzigde recent. Vlaams minister van Sport Anciaux beloofde in een eerste fase zo"n 10 miljoen euro. Indien de voetbalbond ook na het seizoen 2009-2010 op financiële steun van de Vlaamse overheid wil rekenen (een jaarlijks bedrag van 6,1 miljoen euro is vooropgesteld) dan moet ten laatste in 2010 een Vlaamse Voetballiga worden opgericht en erkend. Maar die structuurwijziging zou enkel betrekking hebben op de clubs uit de provinciale reeksen, de derde- en vierdeklassers en jeugdafdelingen van de eerste- en tweedeklassers. Het biedt geen soelaas voor de clubs uit 1ste en 2de klasse. Die zouden verder met het wanbeleid van de KBVB geconfronteerd worden. Daarom stelt de Kris Van Dijck voor dat de minister ook principes van goed bestuur als subsidievoorwaarden moet opleggen aan de KBVB. Dat de KBVB die momenteel schendt is immers zonneklaar.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Kris Van Dijck

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be