KNHS


Tweede plaats na barrage in landenwedstrijd Calgary 9 september 2007

CALGARY / Can (KNHS) - De met 350.000 Canadese dollars gedoteerde landenwedstrijd, die verreden wordt op de imposante wedstrijdterreinen van Spruce Meadows, is een nipte zege geworden voor Duitsland. Nederland werd na een barrage tweede, terwijl Canada op de derde plaats eindigde.

In de eerste manche van de hoogst gedoteerde landenwedstrijd ter wereld wist Nederland de schade beperkt te houden tot het absolute minimum van 0. Piet Raymakers sr. (Asten) met Van Schijndel's Curtis, Harry Smolders (Hooge Mierde) met Exquis Oliver Q en Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Monaco bleven alle drie foutloos. Leon Thijssen (Baarlo) noteerde met Nairobi één springfout en zorgde daardoor voor het weg te strepen resultaat.
Alle vier de Duitsers noteerden in die eerste ronde wel een springfoutje, waardoor zij op dat moment de derde plek deelden met de Zwitsers en Britten. Canada stond op vijf strafpunten en was tweede. In de tweede ronde vertrok Raymakers als eerste ruiter van het Nederlandse team wederom ijzersterk. Net als in de eerste manche liet Van Schijndel's Curtis alle balken, palen en planken liggen. In het 24 deelnemers tellende veld was Piet daarmee samen met de Canadees Eric Lamaze het enige duo dat een dubbele foutloze ronde noteerde. Harrie Smolders tikte met Exquis Oliver Q drie balken uit de lepels en Leon Thijssen met Nairobi twee. De Duitsers lieten echter nu wel alles liggen, waardoor hun vierde man, Christian Ahlmann met Cöster niet meer binnen hoefde te rijden.
Voor de Canadezen was het van belang of hun vaste waarde Ian Millar met In Style foutloos zou weten te blijven. Als hem dat lukte zou Canada op negen strafpunten eindigen en daarmee Gerco Schröder dwingen foutloos te rijden om er voor te zorgen dat Nederland op acht strafpunten zou eindigen. Millar maakte dat foutje wel, maar ook Gerco Schröder bleef niet foutloos, waardoor een barrage tussen één ruiter van Nederland en één van Duitsland uit moest gaan maken wie de landenwedstrijd van Calgary zou gaan winnen.
Als eerste bracht Duitsland Hans Heinrich Engemann met Aboyeur W aan de start, die het barrageparcours foutloos wist af te leggen in een tijd van 43.47 sec. Bondscoach Rob Ehrens zette Gerco Schröder in, die na een foutje met Eurocommerce Monaco de strijd staakte omdat het toen geen zin meer had door te gaan. Duitsland won daarom na barrage voor Nederland, terwijl Canada als derde eindigde voor de USA. Zwitserland werd vijfde en de Britten eindigden als zesde.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.sprucemeadows.com

Uitslag Nations Cup Calgary:


1) Duitsland - 12

2) Nederland - 12

- Piet Raymakers (Asten) - Van Schijndel's Curtis - 0 - 0
- Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Oliver Q - 0 - (12)
- Leon Thijssen (Baarlo) - Nairobi - (4) - 8
- Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Monaco - 0 - 4 - 4/gestopt
3) Canada - 13

4) USA - 24

5) Zwitserland - 25

6) Groot-Brittannië - 28