KNHS


Tweeling levert unieke prestatie op Hippiade
9 september 2007

ERMELO (KNHS) Twee dagen lang werd in Ermelo door ruiters en amazones met hun paarden gestreden om de titels in de basiswedstrijdsport. De deelnemers kregen de titel niet cadeau; in de meeste rubrieken werden voorselecties en finales verreden. Een blik op de ereschavotten toonde dat de toekomst van de KNHS verzekerd lijkt. De jeugd deed het voortreffelijk. Het meest opmerkelijk waren de uitslagen in de Z1- en Z2-dressuur. Jessica Nijpjes won de Z2-titel met overmacht, haar tweelingzus Chantal was de beste in de Z1-dressuur. De amazones lijken zoveel op elkaar, dat de vele toeschouwers zich haast gefopt zouden voelen.

De opmars van de 22-jarige Jessica Nijpjes (Middelburg) met Hexagons Replay begon vrijdag met de overwinning in de selectierubriek. Zaterdag volgden overtuigende eerste plaatsen in de klassieke proef en de Kür op muziek. Ik was helemaal niet bezig met de klassering. Mijn focus was op fijn rijden. Replay liep goed. Tijdens het losrijden voor de kür was hij heel fijn. Ik dacht alleen maar: lekker voorwaarts rijden, regelmaat vasthouden. Ik vind de kür ontzettend leuk om te rijden, ik heb genoten. Hexagons Replay is een zesjarige nakomeling van Rubiquil, het paard waarmee Laurens van Lieren zijn eerste successen behaalde en ook de vader van Van Lierens huidige paard Ollright, waar hij vorige week teamgoud mee won tijdens het EK dressuur. Jessica werkt en traint bij Laurens vader Leunus. Replay geeft enorm veel zekerheid, hij is heel constant en heeft een fijn lijf om mee te werken. Hij vindt niets moeilijk, aldus de kampioene, die de Drentse Floor Vos en de Groningse Emmelie Scholtens voor bleef.

Tweelingzus Chantal Nijpjes had de titel voor Jessica al een beetje aan zien komen. Jessica en Replay zijn een geknipte combinatie. Zelf werd Chantal met Hexagons Unchained (v. Rubiquil) vijfde in de Z2. In de Z1 pakte Chantal de titel met haar zesjarige schimmel Uve Got It (v. Democraat). We hebben heel fijn naar dit kampioenschap toe gewerkt en Uve Got It is een paard met kwaliteit. Maar ik ben nog geen optimale wedstrijdruiter. Vandaag deed ik in de ring eindelijk wat ik thuis ik kan.

Springen
Drie parcoursen, waarvan de finale over twee manches, kregen de Z- en ZZ-springcombinaties voor de kiezen. Zeker in de finale stonden de hindernissen dik aan de maat. Daarbij speelde de spanning de deelnemers toch wel parten. In de klasse ZZ gingen diverse kanshebbers in de beslissende omloop in de fout. Junior Hendrik-Jan Schuttert (Ommen), vorig jaar nog Z-kampioen, kreeg een fout met Odin (v. Jackson) en werd uiteindelijk derde. Ook Marleen Bruggink (Weerselo) en Tim Franssen hadden de druk op koploper Siebe Kramer niet kunnen opvoeren. Alleen routinier Johan Laseur (Soest) slaagde daarin met Saffier (v. Laroche). Dankzij Laseurs 1,66 punten uit de voorgaande wedstrijden moest Kramer foutloos blijven. Met de super meewerkende Sybalia (v. Kannan) kwam Kramer echter geen moment in gevaar. De 24-jarige ruiter uit Oud-Beijerland was dolblij. Het is de bedoeling Sybalia op te leiden voor het internationale werk. Daar ligt mijn ambitie. Maar volgend jaar ben ik hopelijk weer van de partij op de Hippiade. Dit is zo mooi. Laseur won zilver.
In de klasse Z was het minstens zo spannend. Nuri Dijks, Bas Theeuwes, Michiel Brusse: ze hadden uitzicht op een podiumplaats, maar bleven in de laatste ronde niet foutloos. Richard Kapteijn (Utrecht) stuurde Unaniem (v. Numero Uno), die wederom met veel macht sprong, wel vlekkeloos rond. Klassementsaanvoerder Wim Derks (Zeeland NB) kon zich geen springfout permitteren met Romantovich Take One (v. Numero Uno). De familie moest aan de zuurstof, maar zelf was ik niet zenuwachtig. Ik moest gewoon foutloos blijven, reageerde de zestienjarige ruiter nuchter na zijn goede rit, met de gouden medaille om de hals. Take One springt een beetje op zijn eigen manier, maar hij heeft een super karakter. Hij sprong geweldig deze dagen. Het waren mooie parcoursen, fijn om te rijden.
Kapteijn en Unaniem werden tweede, Guido Jan Schoemaker (Heelsum) stuurde Universal Four (v. Hors La Loi II) naar brons. Afdelingen
De afdelingsdressuur was, net als bij de ponys, een zuidelijke aangelegenheid. Maar net zo oppermachtig was Noord-Brabant dit keer niet. Het Limburgse Wittenhorst en De Hoefslag uit Noord-Brabant leverden respectievelijk het beste Z-viertal en M/Z-zestal. St Jan, Heeten en De Cavalieren zijn de overige afdelingskampioenen. De Stroomruiters uit Beilen wonnen het verenigingskampioenschap, waarbij de individuele prestaties van vier dresssuur- en vier springcombinaties in de klasse B, L en M bij elkaar worden geteld.

Hippiade Aangespannen
Tijdens de Hippiade Paarden stond een rubriek tuigpaarden op het programma. Deze finale van de Masterclass competitie werd gewonnen door Patijn met aan de leidsels Harm Jan Veenstra. Patijn was tevens de overall winnaar van de wedstrijdreeks. Komende woensdag (12 september) staat de Hippiade geheel in het teken van de aangespannen sport. Tuigpaarden, Friezen en Hackneys komen aan start in diverse, uiteenlopende rubrieken. In een aantal rubrieken wordt gestreden om het KNHS-kampioenschap.

Uitslagen:

Dressuur:

Z2:

1. Jessica Nijpjes (Middelburg) - Hexagons Replay - 70,88%
2. Floor Vos (Valthe) - Tornax P - 69,43%

3. Emmelie Scholtens (Winschoten) - Uphill - 69,01%

Z1:

1. Chantal Nijpjes (Middelburg) - Uve Got It - 68,00%
2. Callista Leeuwerke (Winschoten) - Union Jack NL - 67,20%
3. Christiana Appel (Cadier en Keer) - Sympatie - 66,80%

M2:

1. Ans Fonken (Breda) - Twilight - 67,00%

2. Miranda Weijermans (Grijpskerke) - Ultano H - 66,00%
3. Justine Avis (Hoofddorp) - Ferrari - 65,00%

M1:

1. Lilian Merx (Oisterwijk) - Veron - 70,00%
2. Aniek Schraa (Coevorden) - Vancouver - 67,70%
3. Andrea Villaverde (Halle-Zoersel, B) - Di Caprio - 67,20%

L2:

1. Rob van Kempen (Liempde) - Vince - 69,30%
2. Corina Verbocht (Halsteren) - Taxi Buuron Windfield - 68,70%
3. Francis Turkensteen (Hooghalen) - Vagenta - 68,50%

Springen:

ZZ:

1. Siebe Kramer (Oud-Beijerland) Sybalia 0,00
2. Johan Laseur (Soest) Saffier 1,66

3. Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) Odin 4,47

Z:

1. Wim Derks (Zeeland NB) Romantovich Take One 0,90
2. Richard Kapteyn (Utrecht) Unaniem 3,13

3. Guido Jan Schoemaker (Heelsum) Universal Four 3,82

M:

1. Bart Haselbekke (Wierden) Toronto zonder barr. 0
2. Yvonne van Dijk (Siddeburen) Vayrenta 4-73,77
3. Nella Bijlsma (Gytsjerk) Vancouver 4-75,89

L:

1. Kim Ophof (Geesteren Ov) Umatilla

2. Bram van Gaal (Gemonde) Valian Lalan

3. Janneke Nooren (Galder) Jasper

Verenigingskampioenschap:

1. PSV de Stroomruiters (Beilen) 786

2. LR Rijdt met Beleid (Meerlo) 774

3. LR De Hondsrug (Borger) 765

Afdelingsdressuur:

Viertal Z:

1. LR Wittenhorst (Horst) 70,20%

2. LR De Voornruiters (Vleuten-De Meern) 64,20%
3. PV De Kloosterruiters (Ter Apel) 62,20%

Viertal M:

1. LR Heeten (Heeten) 66,20%

2. RV Varsseveld (Varsseveld) 65,20%

3. LR De Zaanseruiters (Wormerveer) 64,00%

Viertal L:

1. LR St Jan (Lierop) 67,80%

2. LR Taxandria (Diessen) 65,80%

3. LR Vrijheid (Barneveld) 65,40%

Zestal M/Z:

1. LR De Hoefslag (Aarle-Rixtel) M-zestal 69,40%
2. LR Wittenhorst (Horst) M-zestal 66,40%

Zestal L:

1. PSV De Cavalieren (Berkel-Enschot) 67,40%
2. RV De Grensruiters (Dinxperlo) 67,40%

3. De Schaapskooiruiters (Wapenveld) 62,20%

Overige rubrieken (geen KNHS-kampioenschappen):

Pikeur Trophy (Prix St. Georges):

1. Inge Verbeek (Waalre) Quidor 67,18%

2. Larissa Craaikamp (Bergen NH) Olympia 67,00%
3. Jenny Schreven (Weert) Kennet W 66,42%

Masterclass, tuigpaarden:

1. Harm Jan Veenstra Patijn

2. Margreet van de Zwaag Wervelwind

3. Cees Embregts Stuurboord

Masterclass, eindstand competitie:

1. Harm Jan Veenstra Patijn 47 pt

2. Cees Embregts Stuurboord 40

3. Hanneke Mekkes Kosmos 33