Ingezonden persbericht

Amsterdam, 9 september 2007.

Meer publiek voor TF, Theaterfestival van Nederland en Vlaanderen

TF, het theaterfestival van Nederland en Vlaanderen wordt vanavond afgesloten met het Gala van het Nederlands Theater. De tweede editie van het festival trok 13.500 betalende bezoekers, ruim 2.000 bezoekers meer dan in 2006.

Directeur Jeffrey Meulman: "Ik ben blij dat TF 2007, naast de toename van bezoekers, ook inhoudelijk een zeer geslaagd festival is. Niet op de laatste plaats wordt dat onderstreept door de ruime vertegenwoordiging van de theatersector tijdens het festival. Het succes van deze tweede editie van TF bevestigt dat het fundament solide genoeg is voor verdere ontwikkeling. Over enkele jaren, wanneer de verbouwing van de Stadsschouwburg Amsterdam en De La Mar Theaters voltooid is, krijgt TF haar uiteindelijke vorm."

Het festival, dat uit vier programmeringkanalen bestaat, dankt haar groei voor een groot deel aan de toegenomen publieke belangstelling voor de juryselectie en de genomineerde voorstellingen voor de Toneel Publieksprijs in TF-1. Deze twee onderdelen vormen samen het hoofdprogramma van het festival dat zich afspeelt in de Stadsschouwburg Amsterdam en Theater Bellevue.

TF-2, het kersverse Amsterdam Fringe Festival dat gekenmerkt wordt door een open inschrijving, mocht dit jaar rekenen op een verdubbeling van zalen en gezelschappen. De voornamelijk jonge makers in TF-2 ontplooiden een stortvloed aan activiteiten om het publiek voor hun voorstellingen te 'winnen'. De straten van Amsterdam werden veelvuldig het domein van het Amsterdam Fringe Festival. De 'Fringe' mag rekenen op grote steun en enthousiasme bij makers en publiek waardoor zij in de komende jaren kan uitgroeien tot een randfestival van formaat.

Vertegenwoordigers van de theatersector traden met elkaar in debat tijdens het verdiepingsprogramma TF-3, waar ook een nieuwe generatie cultuurjournalisten aan het woord kwam. De voorstellingen binnen TF-4, de theaterselectie van het Vlaamse zustertheaterfestival, werden enthousiast ontvangen in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Naast registraties en sfeerverslagen blijven op www.tf.nl ook de bijzondere interviews met o.a. Laura van Dolron (winnares BNG Nieuwe Theatermakers Prijs 2007), Maria Goos en John Kraaykamp sr. beschikbaar.

De derde editie van theaterfestival TF vindt volgend jaar plaats van 4 tot en met 14 september 2008. De samenstelling van de nieuwe jury wordt in de loop van deze week bekend gemaakt.

Theaterfestival TF bestaat uit vier verschillende themakanalen, die samen het festival vormen: TF-1 vormt de kern van het festival en biedt de Nederlands - Vlaamse Theaterselectie. Tijdens TF-1 zijn de beste voorstellingen, volgens jury én publiek, van het afgelopen seizoen nog één keer te zien. TF-2 is het Amsterdam Fringe Festival. Hoofddoel van TF-2 is het aanjagen van eigen artistiek initiatief en het cultureel ondernemerschap onder jonge (theater)makers. TF-3 biedt verdieping voor veelkijkers en vakgenoten. Het programma bestaat onder andere uit minicongressen, masterclasses, debatten, interviews, lezingen en een bezoekersprogramma voor buitenlandse bezoekers. TF-4 toont de Vlaamse keuze, hier wordt een aantal voorstellingen uit de selectie van het zusterfestival Theaterfestival Vlaanderen getoond.

Theaterfestival TF op Internet: www.tf.nl, Amsterdam Fringe Festival (TF-2) www.whattf.nl.

De VandenEnde Foundation en het VSBfonds zijn de hoofdbegunstigers van TF 2007. De VandenEnde Foundation draagt net als vorig jaar met een algemene bijdrage bij aan de totstandkoming van het festival. Het VSBfonds ondersteunt met name TF-2, het Amsterdam Fringe Festival. Andere fondsen die het festival mogelijk maken zijn het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing. Het festival ontvangt structurele subsidie van het Ministerie van OCW.