KNHS


Geen hoofdrol voor Nederland op EK Endurance

9 september 2007

Frankrijk en Spanje domineren in nieuwe opzet

BARROCA DALVA (KNHS) Het is Nederland niet gelukt om op het open EK Endurance in Portugal een team aan de finish te brengen. Van de vijf Nederlandse combinaties wisten er twee de 160 km tot een goed einde te brengen. Marjolein Vos-Sturrus (Zeddam) en Anita Lamsma-Sturrus (Vriezenveen) kwamen met hun paarden Black Magic en Layla ara Francina als 35e en 36e over de finish, wat hen de 25e en 26e plaats in het Europees klassement opleverde. Het goud was voor Frankrijk, zowel individueel als met het team, het zilver ging in beide gevallen naar Spanje. In de open wedstrijd waren de Arabische landen onverslaanbaar. In totaal kwamen 88 deelnemers uit 20 landen aan de start.

Het Europees kampioenschap kende dit jaar een vernieuwde opzet. Zo was de minimum snelheid opgetrokken van 12 naar 14 km/u en de rusttijden op de vetgates waren relatief kort. Op deze manier komen uiteindelijk alleen de allerbesten naar een kampioenschap én de sport wordt aantrekkelijker voor publiek en pers. Ik zie dit niet als een negatieve ontwikkeling, integendeel, laat bondscoach Mechteld Gerding weten. Doordat de lat hoger wordt gelegd wordt de sport naar een hoger plan getrokken. Het houdt natuurlijk wel in dat men flink moet doorrijden en op de vetgates is er minder tijd voor verzorging, terwijl zeker bij warm weer koelen van het grootste belang blijft. Ook nu moesten we daar toch best wat tijd voor uittrekken. De tijd loopt ondertussen door, dus gaat de gemiddelde snelheid omlaag.

Tot 105 km bevonden alle Nederlanders zich nog in het veld. Op de vierde vetgate vielen echter drie combinaties uit: Bugainvillia van Janet Lam (Heumen) liet merken dat het genoeg was geweest, Rikis Macho Man van Jeanne Linneweever (Itterbeck, D.) werd afgekeurd op kreupelheid en Jannet van Wijk (Kootwijkerbroek) besloot Latino terug te trekken toen bleek dat de minimum snelheid voor hen niet meer haalbaar was. Vos en Lamsma reden op dat moment 15 km/u gemiddeld en de beide zussen finishten uiteindelijk met een snelheid van 14.85 km/u. De zwaarte zat hem vooral in het terrein: een keiharde stenige bodem, afgewisseld door een traject met veel mul zand dat twee keer gereden moest worden. Dat ging de eerste keer nog wel, maar later in de wedstrijd kregen de paarden vooral daar toch meer last van de warmte, aldus Anita Lamsma. De eerste rondes hebben we gelukkig flink kunnen doorrijden omdat het toen nog bewolkt was. Op de laatste ronde hebben we geen risicos meer genomen, we wilden allebei graag finishen.

De Franse, Spaanse en Arabische deelnemers bleken onder de heersende omstandigheden het sterkst te zijn. Het individuele Europese goud ging naar de Fransman Jean Phillippe Frances met Hanaba du Bois, die een snelheid van ruim 19 km/u wist te realiseren. Het zilver en het brons waren voor twee Spaanse combinaties. Mubarak Khalifa al Shafya (UAE) finishte met Zakah Zahara als tweede in de open wedstrijd, maar schoof een plaats op in het klassement nadat het paard van zijn landgenoot die als eerste over de eindstreep kwam werd afgekeurd op kreupelheid. Titelverdediger Kristel van den Abeele was de enige deelnemer voor België die de finish wist te halen, zij eindigde als 8e in het Europees klassement en 11e overall.

De uitslagen en het wedstrijdverloop zijn te vinden op: http://www.orion-timing.com/0001/20070908/

Uitslagen EK Endurance (CEI***) in Barroca dAlva, Portugal:

Europees kampioenschap:

Individueel:

1. Jean Phillippe Frances (FRA) Hanaba du Bois 19.077 km/u
2. Jaume Punti Dachs (SPA) Elvis AHB 19.074 km/u
3. Maria Alvarez Ponton (SPA) Nobby 19.058 km/u 25. Marjolein Vos-Sturrus (NED) Black Magic 14.859 km/u 26. Anita Lamsma-Sturrus (NED) Layla ara Francina 14.853 km/u

Team:

1. Frankrijk

2. Spanje

3. Zwitserland

Open wedstrijd:

Individueel:

1. Mubarak Khalifa al Shafya (UAE) - Zakah Zahara 19.115 km/u
2. Jean Phillippe Frances (FRA) Hanaba du Bois
3. Jaume Punti Dachs (SPA) Elvis AHB
35. Marjolein Vos-Sturrus (NED) Black Magic
36. Anita Lamsma-Sturrus (NED) Layla ara Francina

Team:

1. Bahrein

2. UAE

3. Qatar