CDA

.jpg&tabid=157&mid=1006] 10 september 2007 - Persbericht - Europees Parlement wil verbod op 'alcopops' voor minderjarigen

Een kwart van de Nederlandse 15- en 16-jarigen drinkt per maand tien keer of vaker alcohol.

'Hiermee staan de Nederlandse scholieren samen met Ierland en het Verenigd Koninkrijk in Europa in de top drie van landen met het hoogste percentage 'binge drinkers' (intensief alcoholgebruik in een korte tijd) onder jongeren', aldus Van Nistelrooij, woordvoerder volksgezondheid : 'Ik schrik echt van deze percentages en daarom wil ik dat het verbod op de verkoop van 'alcopops' aan minderjarigen in Nederland strikter wordt nageleefd en dat de reclame ervan aan banden wordt gelegd. Dat wil ook de meerderheid van het Europees Parlement in het initiatiefrapport over de preventie tegen alcoholgerelateerde schade dat vandaag wordt gestemd.'

Van Nistelrooij vindt dat de aandacht vooral uit moet gaan naar het terugdringen van alcoholgebruik onder de 'jonge jongeren' en kinderen. 'Alcopops' en 'premixen' zijn zoete alcoholhoudende limonadedrankjes waarvan de verkoop expliciet is gericht op heel jonge jongeren en kinderen. Deze drankjes zijn de 'marihuana' van de alcoholische drank. De bedoeling is kinderen zo vroeg mogelijk door middel van deze 'hippe' drankjes vertrouwd te maken met alcohol. Eigenlijk zou een algemeen verbod op reclame voor deze drankjes het beste zijn.

In Nederland werden al in 1997 enkele regels voor laagalcoholische drank aan de alcoholcode toegevoegd: geen verkoop aan jongeren onder de 16 jaar, geen plaatsing tussen of in de buurt van frisdranken, duidelijke zichtbaarheid van het alcoholpercentage op het etiket en het vermijden van een te jeugdige uitstraling. Volgens alcoholpreventie-cijfers blijkt dat deze maatregelen het consumeren door zeer jonge kinderen onder de 16 jaar niet beïnvloedt.

Ieder jaar sterven meer dan 195.000 Europeanen als gevolg van schadelijk en riskant gebruik van alcohol. Naar schatting is er bij 10% van de Nederlandse bevolking tussen de 16 en 69 sprake van probleemdrinken. Een kwart van de verkeersongevallen is te wijten aan alcohol.