Veilig Amsterdam


Stadsdeel Centrum - Nieuw terrassenbeleid in de binnenstad

Terras Heinekenplein

Downloads


* Concept terrassennota 2007

Kijk ook bij


* Website Stadsdeel Amsterdam-Centrum

10 september 2007

De publieke ruimte is toegankelijk voor iedereen. Dat is een van de belangrijke uitgangspunten in de nieuwe Terrassennota van stadsdeel Centrum. Met het voorgestelde nieuwe beleid wil het dagelijks bestuur duidelijkheid creëren in de regelgeving rond de horecaterrassen. De oude regels dateren uit 1992 en waren dringend aan vernieuwing toe.

De kern van het terrassenbeleid blijft hetzelfde: het dagelijks bestuur wil een uitdagend en creatief uitgaansleven ondersteunen en tegelijkertijd rekening houden met de beperkingen van een historische binnenstad. In Amsterdam wordt niet alleen uitgegaan, er wordt ook volop gewoond en gewerkt. Met deze nieuwe nota weet iedereen waar hij aan toe is.

Een aantal regels is aangepast, afgeschaft of vervangen door nieuwe regels. Belangrijk uitgangspunt is dat de natuurlijke functie van de openbare ruimte als verkeers- en verblijfsruimte wordt gewaarborgd. De openbare ruimte moet voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom is de doorloopruimte voor voetgangers langs de terrassen ten minste 1,5 meter, een minimale veiligheidseis, ook voor minder validen. Terrassen krijgen alleen een vergunning wanneer aan deze eis is voldaan.

Voor horecaondernemers die nu een vergunning hebben en de toekomst geen terras meer mogen hebben, geldt een overgangsperiode van drie jaar.

Bespreking en inspraak
Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum heeft de Terrassennota 2007 op 4 september vastgesteld. De raadscommissie Algemene Zaken bespreekt het nieuwe terrassenbeleid op 19 september. Daarna start de inspraak. De definitieve vaststelling zal begin 2008 plaatsvinden.