Veilig Amsterdam


Panden JP Heijestraat/Borgerstraat blijken ongeschikt voor bewoning

Brandveiligheid

* Brandveiligheid thuis

10 september 2007

Een inspectie heeft uitgewezen dat de Jan Pieter Heijestraat 70 en de Borgerstraat 192 ongeschikt zijn voor verdere bewoning. Het blijkt dat er in beide panden sprake is van brandgevaar. In Borgerstraat 192 bestaat ook enig instortingsgevaar. Het stadsdeel heeft daarom besloten de panden buiten gebruik te stellen. De panden worden voornamelijk bewoond door krakers en dak- en thuislozen.

Stadsdeelvoorzitter Hans Weevers: âVoor het dagelijks bestuur van stadsdeel Oud-West staat de veiligheid van de bewoners voorop. De situatie in deze twee panden is zodanig, dat deze maatregel noodzakelijk is.â

De inspectie is afgelopen dinsdag uitgevoerd door stadsdeel, brandweer en Nuon. Volgens de brandweer is er sprake van een brandonveilige situatie. Ook bleek dat op beide adressen op een zeer onveilige wijze illegaal stroom werd afgetapt. NUON heeft direct de hoofdaansluiting in de straat afgekoppeld. Bouwinspecteurs van het stadsdeel constateerden dat bij gebruik van de panden gevaar dreigt. De bewoners zijn hierover geinformeerd. Het pand Borgerstraat 192 (twee bewoners) is bouwkundig in slechte staat. Vrijdag 7 september vinden de noodzakelijke werkzaamheden plaats om de bouwvalligheid op te heffen, en zal het pand vervolgens worden afgesloten. De zes bewoners van JP Heijestraat 70, waar de situatie minder ernstig is, krijgen tot 11 september de tijd te verhuizen. Beide panden maken onderdeel uit van het complex Jan Pieter Heijestraat 66 t/m 74 - Borgerstraat 186 t/m 198.

Achtergrond
Stadsdeel Oud-West is al langere tijd in gesprek met een projectontwikkelaar om te komen tot een passend sloop-nieuwbouwplan op deze locatie. Op dit moment is daarover nog geen overeenstemming, want de ontwikkelaar heeft een aantal voorstellen die nogal ingrijpend zijn (dichtbouwen binnentuinen, parkeergarage). Dergelijke plannen passen overigens niet in bestaande bestemmingsplan, waarvoor het DB dan eerst vrijstelling zou moeten verlenen. Stadsdeel, ontwikkelaar en de buurtbewoners zijn in gesprek over de verdere ontwikkeling.

Vooruitlopend op de definitieve plannen, heeft de ontwikkelaar onlangs een sloopaanvraag ingediend voor het gehele complex. Het stadsdeel wil zo snel mogelijk een sloopvergunning verlenen, mede vanwege de overlast die de bewoners veroorzaken in de buurt, waaronder geluidsoverlast en burenruzies.