Vluchtelingenwerk Nederland

Lespakket basisonderwijs

Lesbrief "Vluchten, waarom zou je?!"

Deze les is bedoeld voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs en kan door zowel de eigen leraar als medewerkers van een lokale afdeling van VluchtelingenWerk gegeven worden. Het behandelt op eenvoudige wijze de thema's vluchten, procedure en integratie.
De gekozen lesvorm is zorgvuldig afgestemd op de leeftijd van kinderen in groep 7 en 8. Samen met de docent/medewerker kijken zij naar het filmmateriaal. Vervolgens praten zij, aan de hand van de lesstof en de vragen van de docent, over de genoemde thema's. De leerlingen krijgen zelf geen lesstof in handen maar voeren in groepjes een of meer creatieve doe-opdrachten uit. De opdrachtbladen zitten in het lesboekje en zijn uitscheurbaar. Tenslotte eindigt de les met een filmpje, dat goed afloopt.

Inhoud

Een complete lesbrief Vluchten, waarom zou je?! bestaat uit:

Lesboekje, met daarin:

* Handleiding. Hier lees je alles over de vorm en de inhoud van de les.

* Lesstof met vragen en antwoorden voor de docent of medewerker van VluchtelingenWerk die de les verzorgt.

* Opdrachtbladen (uitscheurbaar) voor de leerlingen. Bij het lesboekje wordt de volgende achtergrondinformatie verstrekt:

* Brochure Vluchtelingen in getallen.

* Drietal folders: Algemene informatie van VluchtelingenWerk Nederland, Integreren doe je samen en Voor vluchtelingen moet ruimte blijven.

DVD of videoband met ondersteunend filmmateriaal:
* Introductiefilmpje Vluchtelingkinderen in Nederland (6.30 min.)
* Afsluitende filmpje Zo kan het lopen (4.05 min.)
* Videoclip Vluchtgedrag van rapper Typhoon.

Kosten

De kosten zijn als volgt:

* Lesboekje (per klas is één lesboekje nodig) met achtergrondinformatie EUR2,50

* DVD EUR 2,50

* Videoband EUR 2,50

Bestellen?

Mail naar bestellingen@vluchtelingenwerk.nl o.v.v. "Lespakket `Vluchten, waarom zou je?!'. Heeft u vragen over uw bestelling, neem dan contact op met de Service Unit (telefoon 020 346 72 14 of stuur een e-mail naar bestellingen@vluchtelingenwerk.nl). Doe mee, vul de vragenlijst in.
Online doneren. Klik hier.

CBF Keur