Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 10 september 2007

Filmmuseum levert unieke filmbeelden bij 'bedreigde hits'

Jim de Groot speelt De Kleine Man met Matangi Kwartet

Het Filmmuseum levert zelden vertoonde beelden voor een muzikale theatervoorstelling van acteur en zanger Jim de Groot. De Groot brengt onder de titel De Kleine Man samen met het Matangi Kwartet een hedendaagse hommage aan 'Het Lied' uit het begin van de vorige eeuw. De Kleine Man is te zien vanaf 11 oktober en gaat op 29 oktober in première in de Leidse Schouwburg.

"Van de beroemde liedjes van de eerste grote cabaretiers en popzangers, zoals Speenhof, Pisuisse en Davids, bestaan alleen krakende opnamen. Wij brengen ze opgefrist als tijdloze songs en totaal krasloos", aldus Jim de Groot. "Deze hits van toen hebben niets aan kracht ingeboet en mogen niet verloren raken."

In samenwerking met het Filmmuseum heeft Jim de Groot talloze beelden uit het rijke archief geselecteerd, die de liedjes een helder en theatraal tijdbeeld bezorgen. Het gaat hierbij om vrijwel nooit vertoond materiaal.

Jim de Groot werkte al eerder met het Matangi Kwartet en volgde ze ruim twee jaar met een camera in binnen- en buitenland. Uit dit materiaal maakte hij een vierdelige documentaire die vorig jaar door de AVRO werd uitgezonden.

Het Matangi Kwartet bestaat uit Maria-Paula Majoor, Karsten Kleijer, Daniel Torrico Menacho en Arno van der Vuurst. Zij zijn een van de jongste en meest bekende strijkkwartetten van ons land. Al eerder maakten zij uitstapjes naar het lichtere genre. Zo bracht Youp van 't Hek vorig jaar een album uit, waarop hij begeleid werd door het kwartet. Daarvoor speelden zij regelmatig met Herman van Veen, The New Cool Collective, DJ Laid Back Luke en Carel Kraayenhof. Bij de voorstelling De Kleine Man wordt het Matangi Kwartet aangevuld door Sebas Wolfensberger op basgitaar en Henk van der Schalk op drums.

Jim de Groot speelde in verschillende televisieseries en was te zien in theaterproducties als Carmen bij Toneelgroep Amsterdam en in Mensch...durf te leven bij het Vervolg. Hij was naast Bob Fosko te zien als Elwood in A Tribute to the Blues Brothers en speelde hoofdrollen in de musicals Hair, Fame, Rent, The Wiz en Rocky over the Rainbow. Van deze laatste was hij tevens co-producent en co-auteur.

De Kleine Man is na de Musical Masterclass, die afgelopen zomer in het Oude Luxor stond, de tweede productie van De Groots productiebedrijf GrootWitteveen, dat hij afgelopen jaar oprichtte met zijn compagnon Harm Witteveen.

----------
Voor meer informatie en beeldmateriaal:
De MediaVilla | 020 7176215 | www.demediavilla.nl
Jolanda Koopman | jolanda.koopman@demediavilla.nl
Peter Tabernal | peter.tabernal@demediavilla.nl

Tourneeplanning en publiciteit: Impresariaat Angelique Finkers | www.finkers.nl