Meer investeren in opbouw van Afghanistan

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Koenders, is van mening dat de discussie over Afghanistan niet langer alleen mag gaan over de militaire inzet, maar ook over het versterken van de civiele component van de missie. 'De Verenigde Naties, de Wereldbank en bilaterale donoren besteden nog te weinig aandacht aan de samenwerking met de Afghaanse regering, met name op het gebied van politie, mensenrechten, armoede- en corruptiebestrijding', aldus Koenders.

Koenders heeft dat tijdens zijn driedaags bezoek aan Afghanistan in gesprekken met vertegenwoordigers van VN-organisaties aan de orde gesteld. Hij vindt dat daar op korte termijn veel duidelijker afspraken met de VN en andere internationale organisaties moeten worden gemaakt. 'Er moet meer geinvesteerd worden in brede civiele en politieke opbouw van Afghanistan. We staan op een tweesprong', aldus de minister.

'In de afweging over het al of niet verlengen van de Nederlandse militaire missie na de zomer van 2008, moet het civiele aspect een belangrijke rol spelen. Er is geen louter militaire oplossing voor de problemen in Afghanistan. Militaire actie kan en moet gepaard gaan met schoner bestuur van de Afghaanse overheid, meer overleg met verschillende groeperingen in Afghanistan en de uitvoering van ontwikkelingsprogramma's. Tevens is het van groot belang dat de vorming van een Afghaans politiemacht snel ter hand wordt genomen. De opbouw en veiligheid van Afghanistan moet sneller een Afghaans gezicht krijgen', aldus Koenders. De minister heeft 15 miljoen Euro ter beschikking gesteld voor de versterking van de politie.

Koenders heeft gisteren programma's bezocht in Uruzgan op het gebied van gezondheidszorg en plattelandsontwikkeling. Koenders vindt dat er een goed begin is gemaakt met de ontwikkelingsprogramma's, ondanks alle veiligheidsproblemen. De minister heeft in Tarin Kowt een contract van 3 miljoen dollar ondertekend, in aanwezigheid van de Afghaanse minister van Onderwijs, Hanif Atmar, gericht op verbetering van de kwaliteit van het onderwijs, met name voor meisjes. Daarnaast worden er met Nederlands geld veertig scholen in Uruzgan gebouwd, wat een enorme verbetering inhoudt.

Koenders heeft gisteren ook een ontmoeting gehad met Nederlandse troepen. De minister heeft speciaal zijn waardering uitgesproken voor de inzet van ontwikkelingswerkers en het Nederlandse leger bij opbouwprogramma's in Uruzgan. 'Zij werken in bijzonder moeilijke omstandigheden en zonder hun inzet hadden we veel minder bereikt', aldus Koenders.

Vandaag heeft Koenders in Kabul twee contracten getekend van 13 miljoen dollar gericht op plattelandsontwikkeling en het verlenen van micro-kredieten aan boeren en kleine ondernemers in Uruzgan. De Nederlandse hulp is gericht op het versterken van dienstverlening door de Afghaanse regering aan de bevolking. 'Een grotere inspanning op dit terrein van de internationale gemeenschap en de Afghaanse regering is vereist', aldus de minister.

Morgen heeft Koenders nog een ontmoeting met president Karzai en de commandant van ISAF.

Noot voor redacties (