Gemeente Den Haag

GRIFFIE
DEN HAAG

Procedure nieuwe burgemeester Den Haag

PERSBERICHT

Vanaf 10 september kunnen de burgers van Den Haag via Internet meedenken over de eigenschappen waaraan de Haagse burgemeester moet voldoen. Twee dagen later kan dat ook via de Posthoorn. Op 27 september is de sluitingsdatum voor reacties. Ook aan de regiogemeenten vraagt het Presidium om mee te denken over het profiel van de burgemeester. In een brief aan de andere gemeenteraden van Haaglanden, vraagt het Presidium welke verwachtingen zíj hebben van de burgemeester van Den Haag.

Dit schrijft het Presidium, het dagelijks bestuur van de Gemeenteraad, in een brief naar de Gemeenteraad. De enquête vraagt de burgers naar het gewenst type burgemeester, zijn bestuursstijl, en de vaardigheden waarover hij moet beschikken. Daarnaast kunnen burgers aangeven wat zij vinden dat de burgemeester als eerste moet doen als hij of zij burgemeester is geworden. Bij de enquête staat ook uitgelegd wat een burgemeester doet. Zo is dan te lezen dat hij niet "de baas" is van de gemeente. Hij is wel voorzitter van de gemeenteraad en van het dagelijks bestuur van de gemeente, het college. De burgemeester is niet verantwoordelijk voor de politieke besluitvorming, dat is de gemeenteraad. De burgemeester heeft wel een geheel eigen verantwoordelijkheid voor openbare orde en veiligheid in de gemeente.

De Haagse burgemeester is onder andere ook voorzitter van het Stadsgewest Haaglanden en korpsbeheerder van de Politie Haaglanden. Dat is de reden dat het Presidium ook wil weten van de andere gemeenteraden in Haaglanden wat zij verwachten van deze belangrijke regiobestuurder.

Als opmaat voor de profielschets heeft het Presidium aan het college gevraagd een Ontwikkelingsvisie op te stellen. In een voorlopige kenschets geeft het Presidium een eerste aanzet voor het profiel van de nieuwe burgemeester. De kenschets spreekt van een ervaren en gepassioneerd bestuurder. Het Presidium hoopt met de korte kenschets en de enquête het debat in de stad over welke burgemeester er in Den Haag zou moeten komen te stimuleren.