Politie Friesland

Politieberichten van maandag 10 september

Fryslân, 10-09-2007 o Politieberichten van zondag 11.00 uur t/m maandag 07.00 uur.

Drachten: inbraak in school
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een schoolgebouw aan de Hunze tussen vrijdagmiddag en zondagochtend. Men kwam binnen na het openmaken van een raam. Uit het pand werd onder andere een flatscreen monitor gestolen. Een 46-jarige vrouw uit Drachten deed aangifte.

Buren: autobus overgoten met toiletvloeistof
De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van een autobus in de nacht van zaterdag op zondag. De dubbeldekker bus, eigendom van een bedrijf uit het Belgische Maaseik, stond geparkeerd in de berm van de Reeweg, nabij de kruising met de Willibrordusstraat en het Kloosterpad. Over de lak van de bus werd over een oppervlakte van ongeveer 15 vierkante meter vloeistof voor een chemisch toilet gegoten. Deze stof is zo bijtend dat het de lak aantastte. De tweeliter fles kwam uit de laadruimte van de bus zelf. De politie heeft een buurtonderzoek gehouden, helaas zonder resultaat.

Leeuwarden: dieren zonder voedsel en water achtergelaten in woning De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan dierenkwelling in een woning aan de Boeierstraat. De bewoner, een 29-jarige man, had volgens buurtbewoners de woning al enige tijd verlaten met achterlating van zijn dieren, enkele honden en katten. Door de politie is de deur geforceerd waarna bleek dat de aanwezig dieren, twee honden, twee ratten en twee kittens, nauwelijks voedsel hadden en geen drinken. De woning was geheel vervuild. Door de milieupolitie zijn de dieren overgebracht naar een opvangadres. De politie stelt een verder onderzoek in.

Jirnsum: man gewond na val van steiger
De politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij een ongeval, waarbij een 43-jarige man gewond was geraakt. De man was aan het klussen achter zijn boerderij aan de Rijksweg, en had een ladder op een rolsteiger gezet. De ladder gleed onderuit en de man viel enkele meters naar beneden op een betonplaat. Met vermoedelijk fracturen aan beide polsen en hoofdletsel is hij overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Marssum: drie gewonden bij aanrijding
De politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Westergoawei, waarbij meerdere gewonden vielen. Een 43-jarige man uit wilde vanaf It Aldlan met zijn auto de kruising met de Westergoawei oversteken. Hij zag daarbij een auto van rechts, rijdende over de Westergoawei komende uit de richting Deinum, over het hoofd. Deze auto werd bestuurd door een 24-jarige vrouw uit Easterein. Een aanrijding was het gevolg. De auto van de vrouw sloeg over de kop. De vijf inzittenden kwamen bekneld te zitten. De brandweer kwam ter plaatse en zaagde het dak eraf, waarna ze uit de auto gehaald konden worden. Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek en Leeuwarden. Door het Bureau Ongevallenanalyse is een uitvoerig sporenonderzoek ingesteld. De afrit Marssum van de A31 en een deel van de Westergoawei zijn twee uur lang afgesloten geweest.

Ballum: ongeval met ruiters
De politie heeft zondagochtend geassisteerd bij een ongeval met een groep van tien ruiters op het Noordzeestrand. De groep, acht onervaren ruiters en twee ervaren begeleiders, reed juist bij paal 7.6 de strandopgang op, toen een loslopende herdershond aan kwam rennen. De paarden schrokken en vijf ruiters kwamen ten val. Drie van hen zijn voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de hond. Die is niet meer aangetroffen. Het is nog niet bekend wie de eigenaar van het dier is.

Makkum: man onder invloed rijdt door na aanrijding
De politie heeft zondagavond een 63-jarige man uit Makkum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en doorrijden na aanrijding. Omstreeks 21.00 uur reed hij met zijn auto een parkeervak uit. Volgens getuigen reed hij tot tweemaal toe tegen de
terrasafscheiding van een horecabedrijf, die daarbij sneuvelde. Aan de hand van het door getuigen opgenomen kenteken werd de auto en de eigenaar, de verdachte, achterhaald. Hij was reeds thuis. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar blies hij 740 ug/l. Hij kreeg een rijverbod, zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemakt.

Dokkum: inbraak in winkel
De politie heeft maandagochtend een onderzoek ingesteld nar een inbraak in een winkel aan de Schuitmakerswal. Omstreeks 03.30 uur zag een getuige dat twee mannen de glazen toegangsdeur van de winkel forceerden en naar binnen ging. Hij waarschuwde direct de politie via
1-1-2. Toen de agenten en een politiehond even later ter plaatse kwamen waren de inbrekers al gevlogen. Met de hond werd de winkel en de omgeving nog doorzocht, helaas zonder resultaat. Uit de winkel worden onder andere dure parfums vermist. Wat er verder weg is, is nog niet bekend.

Leeuwarden/Marssum: alcoholcontroles
De politie heeft zondagavond op meerdere plaatsen alcoholcontroles uitgevoerd. In Leeuwarden werd alle verkeer uit de parkeergarage aan het Zaailand gecontroleerd. Ruim 50 bestuurders, over het algemeen mensen die uit waren geweest, moesten blazen. Het resultaat was hoopgevend: niemand had teveel gedronken.

Bij een controle rondom Marssum na afloop van de kaatswedstrijd was het resultaat minder positief. Van de ruim 400 gecontroleerde bestuurders hadden er vijf teveel gedronken, respectievelijk 295, 240, 490, 335 en 610 ug/l. Allen kregen een rijverbod en een
proces-verbaal. De laatste, een 33-jarige man uit Leeuwarden op de bromfiets, werd omstreeks 19.45 uur voor de eerste keer betrapt. Hij blies toen 610 ug/l. Drie uur na het eerste geval werd hij ondanks het rijverbod opnieuw gepakt. Nu blies hij nog 490 ug/l. Om nogmaals herhaling te voorkomen werd zijn bromfiets meegenomen naar het bureau. Hij krijgt niet alleen een proces-verbaal voor het tweemaal rijden onder invloed maar ook voor het rijden tijdens een rijverbod.