Ingezonden persbericht


Het Waterschapshuis gunt grote opdracht aan LogicaCMG

Volgende stap naar uniform waterschapsysteem is gezet

Het Waterschapshuis, de gezamelijke ICT-regie- en uitvoeringsorganisatie voor de 26 waterschappen in Nederland, laat een centraal belastingsysteem en waterschapsdatabase ontwikkelen. Na een Europese aanbestedingsprocedure is de opdracht - voorlopig - gegund aan LogicaCMG.

De 26 waterschappen van Nederland vormen een zelfstandige bestuurslaag voor waterbeheer. De primaire taak van elk afzonderlijk waterschap is te zorgen voor droge voeten en schoon water in haar eigen gebied. Onlangs heeft de Eerste Kamer de Wet Modernisering Waterschapsbestel ('de nieuwe Waterschapswet') aangenomen, die onder meer vereist dat de regionaal georganiseerde waterschappen samenwerken aan een landelijke, integrale waterhuishouding. Daarnaast krijgen de waterschappen te maken met de wettelijke verplichting om aan te sluiten op de landelijke basisregistraties en andere informatiesystemen.

Dit betekent dat het ICT-hart moet worden gemoderniseerd. De waterschappen hebben hiertoe zorgvuldig de benodigde voorbereidende stappen gezet met eigen kennis aangevuld vanuit de markt. LogicaCMG gaat, met Ordina als onderaannemer, deze modernisering uitvoeren. Zij realiseren een nieuw, toekomstvast systeem dat deels is gebaseerd op standaard softwarecomponenten en een dienstgerichte architectuur (of SOA; service oriented architecture). De opdracht omvat een gezamenlijke waterschapsdatabase, een belastingsysteem en een enterprise service bus.

Het nieuwe systeem, dat vanaf januari 2009 operationeel moet zijn, brengt vergelijkbare processen voor de waterschapsbelasting, gemeentelijke belastingen en drinkwaterfacturatie op één lijn. Aangesloten waterschappen hanteren straks onderling hetzelfde systeem, waardoor bij wijzigingen in de belastingwet- en regelgeving slechts op één plek aanpassingen hoeven te worden gemaakt.

Acht waterschappen schakelen per 1 januari 2009 over. De komende jaren zullen alle waterschappen aansluiten op de voorzieningen die worden geboden met deze aanbesteding. Het systeem zal ook geschikt zijn voor heffing van gemeentelijke belastingen en voor waterfacturatie door waterleidingbedrijven. Medegebruik door gemeenten en waterleidingbedrijven - dat reeds was voorzien in de aanbesteding - kan leiden tot aanmerkelijke verdere kostenreducties.