Gemeente Delft

Lancering website Delftse monumenten

Aan de vooravond van Open Monumentendag op 8 en 9 september, lanceerde Ronald Vuijk, wethouder Monumentenzorg, de interactieve website over Delftse monumenten: www.monumentendelft.nl.

Dankzij de website is de digitale ontsluiting van het gebouwde culturele erfgoed van Delft een feit.

Delft telt ruim 1.460 monumenten; zo n drie procent van alle panden in Delft. Op de website www.monumentendelft.nl is achtergrondinformatie opgenomen over Delftse monumenten en beschermde stadsgezichten. De site bevat daarnaast luchtfoto s en rondkijkfoto s. De monumenten zijn vindbaar op adres en via een kaart.

Delft is de eerste gemeente in Nederland die een geografisch informatiesysteem voor het internet (webgis) inzet om gegevens over monumenten toegankelijk te maken.

Open Monumentendag in Delft trok dit jaar rond de 23.000 bezoekers. Grootste publiekstrekker was het stadhuis met 10.000 bezoekers. Hier gaven gildegidsen rondleidingen in 't Steen en ambtenaren van de burgerlijke stand verstrekten informatie in de opengestelde kamers. Ook het Gemeenlandshuis, de Maria van Jessekerk, het Legermuseum en museum Tétar van Elven trokken duizenden bezoekers. De monumentenparade van zes korpsen gaf een wervelende show op de Markt, waarna een aantal korpsen ook de buitenwijken in trok.

Noot voor de redactie (