Amsterdam Airport Schiphol

Published: 15:26 10.09.2007 GMT+2 /Source: Schiphol Group /AEX: SCHIPHOL /ISIN:

Schiphol Group , Chinamex en ING Real Estate in joint venture voor ontwikkeling Chinees handels- en expositiecentrum

Schiphol Group, ING Real Estate en Chinamex zijn een joint venture aangegaan voor de ontwikkeling van het Chinamex Europe Trade and Exhibition Centre (CETEC) in de directe omgeving van Amsterdam Airport Schiphol. De ondertekening van de overeenkomst werd vanmiddag bijgewoond door staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken en zijn Chinese ambtsgenoot Yu Guangzhou.

Eerder dit jaar sloten Schiphol Group en Chinamex een overeenkomst voor de ontwikkeling van een handels- en expositiecentrum. De partijen hadden een belang van respectievelijk 25 en 75 procent in het project. Ze werden in de planontwikkeling bijgestaan door ING Real Estate. Met de toetreding van ING Real Estate tot de joint venture wordt het aandeel van de verschillende bedrijven in CETEC gewijzigd: Chinamex heeft een belang van zeventig procent in de onderneming; Schiphol Real Estate en ING Real Estate hebben ieder een belang van vijftien procent.

Het handels- en expositiecentrum moet ruimte bieden aan 1000 tot 1500 Chinese bedrijven, die hier hun producten en diensten aanbieden aan inkopers uit Europa. Momenteel wordt een studie uitgevoerd naar de haalbaarheid van het plan.

Het project onderscheidt zich van andere handelsinitiatieven door schaalgrootte, totaalconcept en de betrokkenheid en ondersteuning van de verschillende overheden, zowel in China als in Nederland. Zo wordt onder meer samengewerkt met de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer. Het centrum biedt meer dan alleen ruimte voor promotie, verkoop en expositie van goederen. Ook worden er logistieke en financiële diensten aangeboden aan in- en verkopende partijen, om de import van goederen te vergemakkelijken. Daarover is overleg gevoerd met de Belastingdienst, douane en andere overheids- en maatschappelijke diensten.

Het handels en expositiecentrum wordt in de directe omgeving van de Amsterdam Airport Schiphol gevestigd, in verband met het goede netwerk aan verbindingen van de mainport met bestemmingen over de gehele wereld. Het plan heeft een gunstig effect op de regionale werkgelegenheid, met name op het gebied van administratieve en logistieke dienstverlening. De goederenstroom die door het centrum ontstaat, zal onder meer via Schiphol en de havens van Amsterdam en Rotterdam haar weg vinden naar Europa.

Over ING Real Estate
ING Real Estate is een geïntegreerde vastgoedonderneming, die zich richt op ontwikkeling, financiering en vermogensbeheer van kwalitatief hoogwaardig vastgoed in alle belangrijke markten wereldwijd. ING Real Estate heeft een zakenportefeuille van meer dan 100 miljard euro en verleent diensten aan een breed cliëntenbestand vanuit kantoren in 221 landen in Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië.

ING Real Estate is onderdeel van ING Groep, een wereldwijd opererende financiële instelling van Nederlandse oorsprong, actief op het gebied van bankieren, verzekeren en vermogensbeheer. ING heeft meer dan 60 miljoen particuliere, zakelijke en institutionele klanten in ruim 50 landen.

083-2007/gc