Gemeente De Wolden


Aansluiting rijksweg N48 - Zuidwolde.
Klankbordgroep komt tot unaniem advies.

Vorig jaar heeft de gemeenteraad van de gemeente De Wolden de nota 'Visie Zuidwolde vastgesteld. Toen is besloten de gelijkvloerse aansluitingen van rijksweg N48 op de Steenbergerweg en de Slagendijk op te heffen en dat hiervoor in de plaats één ongelijkvloerse aansluiting op de Oosterweg komt.

De afgelopen maanden heeft de projectorganisatie 'Visie Zuidwolde' hard gewerkt om dit besluit nader uit te werken.

Een ambtelijke projectgroep met deskundigen van Rijkswaterstaat, provincie Drenthe en de gemeente heeft een ambtelijke voorkeur uitgesproken. Hieraan ligt een afweging ten grondslag waarbij criteria als verkeersveiligheid, aansluiting op het lokale wegennet, doorstroming, effecten op de omgeving, hinder, kosten, enz. zijn gehanteerd.

De ambtelijke voorkeur is aan de oostzijde van de rijksweg N48 een kwart klaverblad ten zuiden van de Oosterweg en ook aan de westzijde van rijksweg N48 een kwart klaverblad ten zuiden van de Oosterweg in combinatie met een verbeterde aansluiting op het bedrijventerrein.

De projectgroep is wat betreft de verbinding tussen de Oosterweg en de Steenbergerweg voorstander van een gebogen tracé langs de bosrand.

De door de gemeenteraad ingestelde klankbordgroep met vertegenwoordigers van verschillende belangengroeperingen in en rond Zuidwolde heeft zich de afgelopen periode intensief met dit onderwerp bezig gehouden.

Wat betreft de op- en afritten op rijksweg N48 kwam de klankbordgroep tot dezelfde voorkeur als de ambtelijke projectgroep. Als aanvulling werd de vraag gesteld om aan de westzijde te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is de nieuwe aansluiting op de Oosterweg wat meer naar het noorden op te schuiven en de zuidelijke aansluiting op het bedrijventerrein wat noordelijker op de Nijverheidsweg aan te sluiten. Dit moet nog nader worden uitgezocht.

Ook over de verbinding tussen de Oosterweg en de Steenbergerweg kwamen de leden van de klankbordgroep, met inlevering van hun eigen voorkeur, tot een unaniem gedragen gezamenlijke aanbeveling aan de stuurgroep. Deze voorkeur is een enigszins gebogen tracé ter plaatse van de westelijke bosrand.

De stuurgroep heeft het advies van de ambtelijke werkgroep overgenomen met uitzondering van de verbinding tussen de Oosterweg en de Steenbergerweg. Hier neemt de stuurgroep uit oogpunt van draagvlak het standpunt van de klankbordgroep over, namelijk het gebogen tracé langs de westelijke bosrand. Het gebogen tracé langs de bosrand van de ambtelijke projectgroep is een goede tweede.

Het voorstel van de stuurgroep is bijgevoegd, zie onderstaande afbeelding. (opvragen bij afzender)

De eindbeslissing is aan de gemeenteraad. Eind oktober zal de gemeenteraad een beslissing nemen. Daarna wordt de gekozen variant technisch uitgewerkt, worden de benodigde gronden aangekocht en wordt de bestemmingsplanprocedure opgestart.

Cluster Communicatie
Tel. 0528-378239/241


---- --