Gemeente Alkmaar



4 september 2007
"Coole" klimaatcampagne op basisscholen in Alkmaar

Op maandag 10 september gaat de campagne 'Coolschools' van start. Hieraan nemen vijf Alkmaarse basisscholen deel. Wethouder Simon Binnendijk opent de campagne om 8.45 uur op basisschool Liereland.

Coolschools is een initiatief van de Alkmaarder Lars de Keijser, student van het Ben & Jerry's Climate Change College en wordt mede mogelijk gemaakt door het Wereld Natuur Fonds en ijsfabrikant Ben & Jerry's. Alkmaar is pilotgemeente. De vijf deelnemende Alkmaarse basisscholen zijn Liereland, Bosboom-Toussaint, De Cilinder, De Vlieger en De Catamaran. Het programma is erop gericht om kinderen uit de groepen 7 en 8 en hun directe omgeving bewuster te maken van het klimaatprobleem en aan te zetten tot concrete maar eenvoudige maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen terugdringen.

Van deur tot deur met spaarlampen
Op basisscholen krijgen de kinderen voorlichting van een klimaatambassadeur die hen uit eigen ervaring vertelt welke invloed klimaatverandering nu al heeft en wat iedereen er zelf aan kan doen. Dit wordt gedaan aan de hand van filmmateriaal en een aantal proefjes. De kinderen gaan ook zelf een bijdrage leveren door in hun eigen omgeving het woord voort te zeggen en mensen aan te zetten tot veranderingen in hun huishouden. Dit doen zij door, gedurende een week, van deur tot deur te gaan om spaarlampen en waterbesparende douchekoppen te verkopen. De bescheiden opbrengst wordt weer gebruikt om op de eigen basisschool energiebesparende maatregelen door te voeren of lespakketten gericht op klimaat en milieu aan te kopen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Door een aankoop te doen bij CoolSchools besparen de mensen thuis dus zelf energie en geld en reduceren hun uitstoot van broeikasgassen terwijl ze tegelijkertijd een energiebewustere schoolomgeving voor de kinderen stimuleren.

Al met al een zeer nuttig en leuk initiatief.


---
U bent van harte uitgenodigd om bij de opening door wethouder Simon Binnendijk aanwezig te zijn: Maandag 10 september om 8.45 uur, Toscanestraat 4 te Alkmaar.

Meer informatie:
Elles Eikenaar, communicatiemedewerker gemeente Alkmaar, 072 548 8992.
-----------------------


---- --